Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Blaupunkt Travel Pilot 700 / foto: Shutterstock

Konečně! Navigace s živým obrazem

GPS navigace se za několik posledních let dokázaly vyšvihnout opravdu vysoko. Tahle navigační vychytávka ukazuje záběry přímo z cesty.

Zpočátku se GPS navigace potýkaly s tradiční nedůvěrou – řidiči se jen pomalu vzdávali map, aby dali přednost mnohem komfortnějšímu způsobu navigace, který eliminuje možnost zajížďky na minimum.

Inovace, kam se podíváš
Dnes už se bez nějakého toho navigačního přístroje neobejde prakticky žádný, aspoň trochu vytížený řidič. Proč také – navigace zlevnily a jejich ceny stále padají ke dnu, mapy jsou přesné a lidé především pohodlní.

Navíc se to v tomto oboru přímo hemží zajímavými technologickými vychytávkami. Do primitivních navigací byly implementovány fotografie měst a prostředí z ptačí perspektivy, 3D modely měst, aktuální zpravodajství o dopravní situaci či spojení s internetem.

S navigací Blaupunkt Travel Pilot N700 přichází další vychytávka, která má potenciál stát se součástí základní výbavy běžných přístrojů. Jedná se o živé video.

Živý obraz
Vestavěná kamerka snímá ubíhající silnici, což je podstatné vylepšení navigace. A tak, pokud při jízdě sem tam mrknete na displej navigace, uvidíte to samé, co před sebou za předním sklem vozu. Jen s tím rozdílem, že Blaupunkt do obrazu přidává směrové a další navigační symboly.

Tím pádem už je skutečně zcela jasné, kde a kdy máte zatočit. Nemusíte v grafice složitě hledat právě tu svou odbočku, což řidiči znají zejména ze složitějších mimoúrovňových křižovatek.

Nejde o jedinou vychytávku Travel Pilotu N700. Tento přístroj je možné ovládat také hlasem, bezdrátově se spojí s internetem, má integrované bluetooth a nádavkem schopnost číst dopravní značky a varovat vás před nimi.

Je to věru zajímavý kousek mezi navigacemi. Tomu jistě bude odpovídat i jeho cena, která se odhaduje na hranici 740 dolarů. V přepočtu na lehoulince slábnoucí korunu tedy něco okolo 12 tisíc.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 73