Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Virtuální Monopoly skoro jako skutečné

Monopoly jsou zcela určitě jednou z nejpopulárnějších deskových her.

Tak nějak se jim podařilo skloubit nudně vypadající činnosti, jako je starost o peníze a nakupování nemovitostí (i když, někdo je může považovat za zábavné) v neuvěřitelně návykový koktejl, u kterého rádi sedí malí, mladí i dospělí, stejně jako mužské i ženské pohlaví.

Velké lákadlo
Pokud nejdete s přáteli zrovna do hospody, je tohle skvělá šance jak strávit zaručeně zábavný večer. Dokonce se dá říct, že Monopoly tak nějak patří k procesu vyrůstání, respektive stárnutí. Jen se přiznejte, kolikrát jste si přizpůsobili či porušili pravidla jen proto, abyste mohli šustit větším balíčkem bankovek?

magazin.cz

Z toho důvodu, že Monopoly vždy byly o přímé interakci, jsme měli o jejich virtuální podobě menší pochybnosti. Pokud byste to náhodou nevěděli – Monopoly spočívají v tom, že házíte kostkou a posunujete se po ulicích, které můžete kupovat. Následně na nich lze stavět budovy a potom hotely. Kromě toho jsou tu specialitky, jako políčko vězení, výběru daní, nádraží atp.

Videohra je zcela precizní v propočítávání hráčových tahů, memoruje všechny akvizice a formuje z nich databanku, která je na konci poměrně hutná. Pro všechny ty Mirky Dušíny jde jistě o nepopiratelnou výhodu, protože konečně budou mít zaručenu partičku bez podvádění.

Férová hra

Jenže každý správný hráč Monopolů dobře ví, jak blažený je to pocit, když omylem drkne do herního plánu a shodí všechny domečky, čímž smaže své manko. Ano, chceme tím říct, že virtuální Monopoly jsou až příliš přesné. Sice dovolují omezené formování aliancí a nějaký ten obchůdek, ale přece jen se někdy ukazují být až příliš omezujícím formátem.

magazin.cz

Nepochybnou výhodou je fakt, že si můžete zahrát i ve chvíli, kdy jste sami. Umělá inteligence sice oproti živým hráčům nemá šanci (v zábavnosti, nikoliv v herních kvalitách), ale pro vyplnění dlouhých osamocených večerů se hodí. Kromě hlavní hry, kterou všichni tak dobře znají, jsou tu i nejrůznější minihry, například zrychlené Monopoly. Jak už název napovídá, slouží spíše k ukrácení dlouhé chvíle.

Monopoly v televizi
Po grafické stránce je vše naprosto v pořádku a odpovídá to tomu, co byste od virtuálních Monopolů očekávali. Je však třeba se vypořádat s faktem, že nejde o počeštěnou verzi, takže místo Václavského náměstí či ulice Na příkopech se budete muset spokojit s anglickými názvy. Pro někoho může jít o nevýhodu, pro jiného zase o klad, který hru posunuje přece jen do trochu jiného, cizokrajného světla a umožňuje pochytit něco z cizího místopisu.

magazin.cz

Jistě se najde řada lidí, zejména pak mladých, kteří deskové Monopoly odmítají. Jednoduše proto, že potřebují mít vše hezky moderní a digitální. Sice se připravují o část kouzla, na druhou stranu si jen těžko dokážeme představit lepší virtuální zpracování. Nějaká ta konzole je navíc stále častější součástí českých obýváků a Monopoly jsou hrou tak návykovou, že navzdory svému jednoduchému konceptu prakticky nemůže omrzet.

magazin.cz

Výrobce: Hasbro
Distributor: EA Czech
Cena: 899 Kč (PS 2 a Nintendo Wii verze), 1499 Kč (Xbox 360, PS 3)

Hodnocení: 6/10

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 73