Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dead Space / foto: Shutterstock

Zažijte horor na vlastní kůži

Oblíbili jste si hororové snímky jako Vetřelec, Horizont událostí či Věc? Potom si v nové videohře Dead Space budete libovat.

Ta totiž nepřináší do hororového žánru nic moc nového, ovšem zkušeně kombinuje známé elementy nejen ze zmíněných filmů, ale také konkurenčních produktů Resident Evil či Silent Hill. Vznikl koktejl, který chutná opravdu dobře.

Klasický sci-fi příběh

Děj se pochopitelně musí odehrávat daleko předaleko ve vesmíru. Konkrétně na vesmírném plavidlu USG Ishimura, těžařské lodi měnící asteroidy na cenné suroviny. Země s ní ovšem ztratila kontakt a domnívá se, že jde o závadu. Na palubu je tak vysláno opravárenské komando s inženýrem Isaacem.

magazin.cz

Ovšem už samotné dokování je značně dramatické a nepočetný tým brzy zjistí, že jim tady bedna francouzáků a šroubů na opravu bude k ničemu. Loď totiž byla evidentně napadena mimozemskou rasou. Necromorph si říkají.

Většina posádky byla přeměněna v krvelačné bestie, jiní uvízlí na půli cesty v průběhu hry vás vystraší tím, jak se snaží spáchat sebevraždu a uniknout z těch strašlivých muk. Hráč se chopí právě Isaaca, jelikož ostatní členové týmu se někde rozprchli. Isaac není žádným akčním hrdinou, ale nemá jen motivaci k záchraně vlastního zadku, ale také své přítelkyně, která na Ishimuře pracovala a nejrůznější nalezené zkazky dávají šanci, že je stále naživu.

Příběh není adeptem na nějaká ocenění. Spíše se drží hororových a sci-fi klišé, takže neprozradíme příliš, když řekneme, že svou roli v tom celém divadle má i jeden pomatený vědec.

Hororové zážitky
Co je důležitější, to jsou samotné zážitky, které si z Dead Space odnesete. A ty jsou velice silné. Ne snad, že byste se každou chvíli lekli tak, že byste si museli vyměnit spodní prádlo (pěkných pár lekaček si ale autoři přesto připravili), spíše jde o tu stísněnou atmosféru, kdy nevíte, co vás čeká za příštím rohem. Ono tam ve skutečnosti nic být nemusí, ale stačí tušit…

magazin.cz

Na druhou stranu je hra o poznání akčnější než třeba Silent Hill. Chvíle, kdy nepotkáte žádnou zmutovanou potvoru, nejsou příliš dlouhé, a tak se vyřádíte i s nově získanými zbraněmi, jako je plazmová puška či plamenomet (můžete si je koupit v automatických obchodech za trochu nelogicky sbírané peníze vypadnuvší z nepřátel a povalující se po skříňkách).

Nepřátelé se tu vyskytují ve skutečně hrůzných kreacích. Často ani nevíte, z čeho všeho jsou poslepováni, ovšem lidská tkáň je v tom obvykle jasně patrná. Necromorphové si například šlechtí mimina, ty potom nechávají mutovat a posílají na hráče. V potemnělých lokacích setkání s takovými zrůdami není úplně nejjásavější událost.

Oddělování končetin
Brzy zjistíte, že proti nepřátelům se nejlépe ubráníte tak, že jim budete ustřelovat končetiny. Hra to velmi dobře simuluje, takže když monstru oddělíte od těla nohy, ještě se plazí, ale už je o poznání pomalejší. Pak je mnohem jednodušší ho dodělat, třeba jen tím, že ho efektně zašlápnete. Ano, krev tady stříká po litrech a hra je přístupná až od osmnácti let.

magazin.cz

Dead Space ve vás skutečně dokáže vyvolat napětí jako málokterá hra. Právě atmosféra je nejsilnějším tahákem hry.

To však neznamená, že by neměla své chybky. Na postavu hledíte zpoza jejích zad a občas zakrývá až příliš velkou část obrazovky. Rovněž ovládání může PCčkářům přijít o trochu krkolomnější, než na co jsou zvyklí z klasických stříleček. Konzolisté budou ale s pomalejším pojetím víceméně spokojeni.

Lehký stereotyp
Celá hra se odehrává na palubě jediné vesmírné lodi. Přestože se autoři hodně snažili a lokace jsou skutečně detailní a různorodé, hra je přece jen až příliš dlouhá na to, aby se zcela ubránila stereotypu. Její dohrání zabere zhruba patnáct hodin, a kromě pomalejšího začátku jsou tu ještě poslední hodiny, které už se tak nějak dají předvídat. Na druhou stranu si uvědomte, že vám hra vydrží déle než většina konkurenčních akcí.

magazin.cz

Dead Space je titulem, který se rozhodně nevyhnul dílčím chybkám, které ale celkový dojem zdaleka nesrážejí natolik, abychom nemohli s čistým svědomí prohlásit, že je to opravdu silný zážitek, u kterého se budete bát a bavit zároveň.

Výrobce: EA Redwood Shorek
Distributor v ČR: EA Czech
Cena: 1199 Kč (PC verze), 1499 Kč (PS3 a Xbox 360 verze)

Hodnocení: 8/10

Videorecenze:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 185