Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mel B předvádí sexy spodní prádlo / foto: Ultimo

Fotky nahotinek dělají z žen věci

Zamýšleli jste se někdy nad vlivem kalendářů se sexy nahotinkami, případně obnaženými fotkami v bulvárních plátcích a nejrůznějších časopisech? Jaký mají asi účel? A vliv?

Žena v bikinách je věc
Pokud se vám nelíbí a domníváte se, že ženy redukují do pozice pouhých objektů, můžete si podat ruku s vědci, kterým přesně tohle vyšlo v jejich výzkumu. 

Když průměrný muž vidí ženu v bikinách, aktivuje se mu údajně ta část mozku, která pracuje v případech, že se zaměřuje na nějakou věc, například pěkné auto nebo dům.

Tím to ale nekončí. Ta část mozku, která mužům slouží pro empatické myšlení a vžívání se do pocitů druhých, utlumuje svou aktivitu.

„Jediným případem, kdy jsme zaznamenali něco podobného bylo, když jsme lidem ukázali obrázky bezdomovců či drogově závislých, protože nikdo si nechce myšlenky o nich připouštět,“ říká k výzkumu doktorka Susan Fiske.

Jen v podvědomí?
Její výzkum nepříliš překvapivě prokázal i to, že si muži lépe pamatují obrázky spoře oděných dívek než těch, které jsou oblečeny normálně.

Z experimentů zkrátka vyšlo, že muži v těchto případech na ženy nahlíží jako na něco podružnějšího, než je člověk.

„Netvrdím, že by se měla zavést cenzura, ale lidé by si měli uvědomit, jaké asociace jejich mozek podvědomě činí,“ tvrdí Susan Fiske. Zřejmě proto, aby vliv podvědomí nezískal kontrolu nad jejich chováním, což by pochopitelně vedlo k machistickým projevům.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 147