Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejpodivnější genetické experimenty

Kolem genetiky se točí spousta nejrůznějších kontroverzí. A není to jen záležitost posledních několika let a téma klonování člověka. Také historie má své genetické experty…

Nacistická dvojčata
Nechvalně proslulý nacistický doktor smrt Josef Mengele si v genetických experimentech doslova liboval – a měl na ně bohužel spoustu „materiálu“, který svými pokusy doslova mučil.

Jeden jeho experiment je ale velmi zvláštní. Chtěl docílit toho, aby se árijská rasa šířila rychlejším tempem, což by umožnilo pravidelné rození dvojčat. A tak si dal Mengele za úkol zjistit, jaké procesy vznik dvojčat podněcují.

Podle všeho se mu to takřka podařilo. Před několika desítkami let si v jistém brazilském městečku lámali hlavu, jak je možné, že zde každý pátý porod končí dvojčaty. Nakonec se ukázalo, že tu svou praxi v šedesátých letech provozoval právě Mengele, toho času na útěku pod falešnou identitou.

Pavoučí koza
Napadlo by vás někdy zkombinovat pavouka a kozu? Nejspíš ne. Inu, vědecké kapacity to napadlo a dokonce to i provedly. Vědci vzali DNA pavouka a vložili ji do embrya kozy. Výsledkem byla koza, která vypadá jako koza, dává mléko jako koza, akorát jsou v něm bílkoviny, z nichž se dá speciálním způsobem extrahovat látka podobná pavoučímu hedvábí.

16 let zmražená myš žije
Japonským vědcům se podařilo vykřesat život z šestnáct let mrtvé a zmražené myši. To by mohlo vést až k tomu, že se na svět vrátí dávno vyhynutá zvířata jako šavlozubý tygr nebo mamut. Kritici se obávají toho, že se lidé budou nechávat po smrti zmrazovat a očekávat v budoucnu vzkříšení. To už se děje, ale zatím ne v masové míře.

Komár bojující proti malárii
Každý, kdo někdy cestoval třeba do Afriky, jistě zná nervózní ohánění se po komárech, kteří zde mohou přinášet nepříjemnou a smrtelnou malárii. Vědci přitom nedávno „vyvinuli“ speciální druh komára, který je proti malárii odolný a hodlají ho vypustit do volné přírody s očekáváním, že se jeho rezistentní gen uchytí a způsobí to, že se časem dočkáme výhradně zdravé komáří populace.

Rostoucí oči
Několik vědeckých týmů momentálně pracuje na opravdu slibném objevu. Částečně už se daří na zvířatech, teď jde jen o to, aby se potkal s úspěchem také v lidském těle. Jedná se o dorůstání, respektive pěstování očních bulv z kmenových buněk. To by mohlo náramně pomoct lidem, kteří zrak buď ztratili nebo ho mají vážně poškozený.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56