Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mass Effect / foto: Shutterstock

Mass Effect 2 – výlet do vesmíru

Akční hra Mass Effect 2 nabízí milovníkům sci-fi výbornou zábavu v dokonale propracovaném vesmíru.

První díl akčního RPG (roleplaying game, neboli hra na hrdiny) Mass Effect ohromil hráče svou komplexností, příběhem plným obsáhlých dialogů s rozmanitými postavami i rozsáhlým vesmírem zabydleným nejrůznějšími rasami na spoustě planet. Druhý díl, který vyšel na PC a Xboxu 360 zhruba před rokem a nyní si jej mohou vychutnat také majitelé PlayStation 3, se nese ve stejném duchu a nabízí ještě o něco větší porci skvělé zábavy.

magazin.cz

Vesmírný pelmel
Pokud jste hráli první díl, jistě si vzpomenete na hlavního hrdinu Sheparda, jehož osud převezmete do vlastních rukou i tentokrát. Začátek vás poněkud zarazí, neboť se podíváte na zničení vesmírné lodi Normandy i zdánlivou Shepardovu smrt. Naštěstí se ale jisté vlivné organizaci podaří loď i samotného Sheparda zrekonstruovat, a proto se budete moci bez meškání pustit do pátrání po příčinách toho, proč z lidských kolonií mizí jejich obyvatelé.

magazin.cz

Příběh samotný vás asi ničím nepřekvapí. Brzy odhalíte hlavního padoucha a půjdete mu tvrdě po krku. Co vás ale dokonale vtáhne do hry a navodí až filmový dojem, jsou obsáhlé dialogy. Na každé planetě, na niž během hry zavítáte, se setkáte s příslušníky nejrůznějších vesmírných ras, které mají své problémy, s nimiž jim samozřejmě pomůžete. Například na planetě Omega zjistíte, že mezi místními řádí smrtelná epidemie, vůči níž je imunní pouze lidská rasa. Dokážete vyvrátit podezření, že smrtící virus vzniknul v lidských laboratořích?

magazin.cz

Rozhovory
Podobných úkolů vás ve hře čeká celá řada. Některé z nich vás přímo posunou v hlavní linii příběhu, jiné slouží pouze pro zábavu, nebo získání nějakého vybavení. O všech událostech se dozvídáte z rozhovorů s obyvateli planet. V samotném dialogu máte vždy na výběr z několika témat a v jistých fázích dojde taktéž na určitá rozhodnutí, která přímo ovlivní další běh událostí. Pak se musíte rozhodnout, zda dané postavě pomůžete s nějakým problémem, někam ji odvedete, nebo ji necháte napospas osudu.

magazin.cz

Během hry pochopitelně narazíte na různé osobnosti – od dobráků přes vypočitavé obchodníky až po chladnokrevné zločince. Od některých postav musíte získat důležité informace, nebo je třeba donutit, aby vás pustili za zavřené dveře. V takovém případě vám dialog nabízí možnost, buď se pokusit postavu přemluvit, nebo jí donutit násilím. Podle vašeho rozhodnutí vám také narůstají body dobra a zla, což má následně vliv na interakci s dalšími obyvateli.

magazin.cz


Parta zabijáků
Mass Effect 2 se posunul blíže akční hře. Autoři zjednodušili RPG prvky, a naopak vás nutí soustředit se na souboje s nepřáteli. Jako v jedničce máte k dispozici tým deseti parťáků, kteří se k vám postupně přidávají. Ke splnění dané mise si však můžete vybrat pouze dva, a protože každý z nich disponuje jinými schopnostmi, musíte zvážit, který z nich se bude pro aktuální výpravu lépe hodit. Členové vašeho týmu ovládají střelbu z různých zbraní, od pistolí až po těžké granátomety nebo pulzní pušky. Využít lze také speciální vesmírnou sílu, která nepřátele odhazuje, zvedá do vzduchu nebo třeba upeče přívalem blesků.

magazin.cz

Mass Effect 2 se řadí mezi tituly, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. Pokud patříte mezi majitele konzole PlayStation 3, kteří museli na hru téměř rok čekat, autoři vám nabízejí kompenzaci v podobě šestihodinového hraní tří bonusových misí točících se okolo záhadné zlodějky Kasumi Goto.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8