Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.virginoceanic.com

Miliardář se v ponorce vypraví na dno oceánu

Známý miliardář Richard Branson se ve speciální ponorce vydá na průzkum pěti nejhlubších míst zemských oceánů.

magazin.cz
Jméno britského podnikatele Richarda Bransona bylo v sedmdesátých a osmdesátých minulého století letech spojeno především s hudebním průmyslem, a to jako zakladatelem vydavatelství Virgin Records. Poté značka Virgin expandovala do nejrůznějších obchodních oblastí a dnes ji tvoří více jak 360 společností. Branson pohádkově zbohatl, jeho majetek se odhaduje na téměř osm miliard amerických dolarů, a nyní se v soukromí věnuje převážně nejrůznějším dobrodružným aktivitám.

Z vesmíru na dno oceánu
Již před časem se třeba pokusil o nejrychlejší přeplutí Atlantiku ve člunu, avšak jeho cesta skončila fiaskem a miliardáře museli zachraňovat před utonutím. Poté se raději začal soustředit na cestování do vesmíru a jeho firma Virgin Galactic v současné době testuje plavidlo, které by mělo být schopno v příštím roce vynášet vesmírné turisty na oběžnou dráhu Země.

magazin.cz

Oceán a vůbec svět Vernova románu Dvacet tisíc mil pod mořem Bransona už od dětství fascinoval natolik, že se rozhodl splnit si dávný sen a prozkoumat zatím nepřístupná dna na nejhlubších místech oceánů. Proto se pustil do vývoje speciální miniponorky, která bude schopná potopit se až do hloubky jedenácti kilometrů. Nazval ji Virgin Oceania a na první expedici by měla vyrazit již v brzké době.

„Virgin Oceanic rozšíří dosah lidského prozkoumávání naší planet,“ řekl Branson. „Zdokonalením a upravením nových technologií pomůže nakonec ponorka lidstvu důkladně prozkoumat naše oceány a může asistovat vědcům v porozumění našeho ekosystému.“

Podvodní raketa

magazin.cz
Podmořské plavidlo váží tři a půl tuny a je vyrobené z uhlíkových vláken a titanu, ochranný kryt kokpitu má z křemene. Jeho délka je 5,5 metru a v jedenáctikilometrové hloubce by mělo vydržet samostatně pracovat po dobu čtyřiadvaceti hodin. Náklady na výrobu ponorky a následné expedice Branson odhaduje na deset miliónů dolarů.

Během následujících dvou let by Virgin Oceanic měla podniknout celkem pět výprav pod vedením různých kapitánů. První výpravu na nejhlubší místo Atlantiku v příkopu Puerto Rico bude kormidlovat sám Branson se záložním komandérem Chrisem Welshem. Oba muži si role vymění na expedici do hlubin Mariánského příkopu v Tichém oceánu. Virgin Oceanic navštíví ještě příkop Diamantina v Indickém oceánu a další příkopy v jižním Atlantiku a Arktickém ledovém oceánu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!