Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jako Robocop – speciální brýle rozpoznají lidskou tvář

Brazilská policie bude mít pro fotbalové mistrovství světa v roce 2014 k dispozici speciální brýle, které odhalí nechtěné hooligans.

Ačkoliv je konání fotbalového šampionátu v Brazílii ještě daleko, tamní policie nehodlá nic podcenit a na bezpečnost celé akce se připravuje už nyní. Jedním z vážných problémů, které se řeší v podstatě při jakémkoliv utkání, je způsob, jakým odfiltrovat nebezpečné hooligans.

Před námi se neschováte
K tomu účelu by měli být brazilští policisté poprvé vybaveni futuristickými hi-tech brýlemi, které budou schopny automaticky rozpoznat všechny potížisty. Brýle totiž využívají speciální skenovací a rozpoznávací technologii umožňující porovnat obraz, na nějž policista kouká, s databází třinácti miliónů policejních snímků.

Malá kamera připevněná k brýlím bude schopna identifikovat téměř 46 000 bodů na lidské tváři. Podobnou, i když méně vyspělou, technologii využívají už některé současné digitální fotoaparáty. Policejní kamera by měla rozpoznávat až 400 snímků obličejů za vteřinu a téměř okamžitě upozornit na záznam v databázi kriminálních živlů.

Návrat Robocopa
Taková technologie trochu připomíná futuristickou výbavu, jakou měl k dispozici Robocop ze stejnojmenné sci-fi akční klasiky z osmdesátých let minulého století. Podobně jako ve filmu jakmile počítačový systém identifikuje známého kriminálníka, rozsvítí se červené světýlko na obrazovce připojené k brýlím a zobrazí se instrukce se způsobem, jakým má policista zakročit.

magazin.cz

Tento výjimečný kousek policejní výbavy dokáže v extrémních případech teoreticky rozpoznat obličej do vzdálenosti až 19 kilometrů, nicméně obvyklá efektivní vzdálenost se pohybuje kolem padesáti metrů. Kromě fotbalových zápasů by se tato technologie mohla časem začít využívat také na letištích nebo autobusových zastávkách, kde policistům umožní snadno a rychle identifikovat podezřelé jedince.

„Je to diskrétní způsob, jak vyhledávat zločince, aniž bychom museli každého žádat o dokumenty a vyslýchat ho,“ říká major Leonardo Pavani Agostini ze saopaulského policejního oddělení. „Pro lidské oko mohou být dva lidé k nerozeznání podobní, ale systém rozpoznávající 46 000 bodů na tváři nic nepřekoná.“

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!