Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Microsoft

Microsoft představil vlastní tablety

Vlastní vizi dalšího vývoje moderních tabletů nastínil Microsoft při prezentaci dvou prvních modelů.

Softwarový gigant Microsoft si brousí zuby na stále rostoucí trh s multimediálními tablety. Nově představený tablet Surface se tak pokusí překonat populární iPad od Applu i jeho četnou plejádu konkurentů. Ačkoliv Surface nabízí velmi zajímavou koncepci, vstupuje na trh docela pozdě a bude to mít mezi ostatními tablety velmi těžké.

 

magazin.cz

 

Plnohodnotný operační systém

Microsoft sází na dvě odlišné varianty svého tabletu Surface. Ačkoliv na první pohled oba modely vypadají stejně, liší se zásadně použitou hardwarovou platformou i operačním systémem. Levnější varianta spadá mezi standardní tablety s ARM procesorovou technologií a mobilním operačním systémem jako je Android. Pro Surface ovšem Microsoft vyvíjí speciální operační systém Windows RT.

 

Daleko zajímavější dražší verzi tabletu už ovšem bude pohánět procesor Intel Core i5 s integrovaným grafickým čipem Intel HD 4000. Softwarově bude tuto našlápnutou mašinku řídit plnohodnotný systém Windows 8 Pro a to dává tušit, že tato verze Surface už bude svojí využitelností a výkonem konkurovat spíše notebookům. A to je také hlavním cílem Microsoftu, který tvrdí, že jeho koncepce tabletu by mohla postupně nahradit tradiční laptopy.

 

magazin.cz

 

Chytrá klávesnice

Efektivnější pracovní využití by měla rovněž zajistit hardwarová klávesnice, která se k tabletu magneticky připojí podobně jako „smart cover“ u iPadu. Microsoft tak zajímavě využil ochranný kryt jako funkční klávesnici, kterou bude dodávat ve dvou variantách. Tři milimetry tenký „touch cover“ funguje jako dotyková klávesnice s vykreslenými znaky a zároveň ji lze použit jako touchpad nahrazující myš. O něco tlustší (5 mm) „type cover“ nabídne klasickou notebookovou klávesnici s prolisovanými znaky.

 

Ačkoliv Surface svými rozměry a hmotností nijak nevybočuje od ostatních tabletů (676 g mobilní varianta, 903 g verze s Win 8) je jasné, že by lehounkou klávesnici v pracovní poloze snadno převážil. Proto má na zadní straně vyklápěcí stojánek, který drží tablet v pozici otevřeného notebooku. To s sebou přináší i několik nevýhod jako je minimální polohovatelnost a obtížná práce na kolenou. Ve stísněných podmínkách je lepší Surface použít spíše jako klasický tablet.

 

magazin.cz

 

Širokoúhlý displej

Microsoft připravil pro svůj tablet ještě jednu zvláštnost a tou je poměr stran displeje. Na rozdíl od ostatních tabletů s poměrem stran 4:3, přináší Surface širokoúhlé zobrazení v poměru 16:9. To může být přínosem pro sledování filmů, či práci s více okny, ovšem pro čtení na webu by to někomu mohlo být na obtíž. Obě varianty budou mít 10,6 palcový displej přičemž varianta s Win RT nabídne rozlišení 1366 × 768 pixelů a verze s Win 8 posune obraz do full HD 1920 × 1080 pixelů.

 

Microsoft chce Surface uvést do prodeje zhruba do tří měsíců, ovšem zatím neodtajnil konečnou cenu ani jedné varianty. Můžeme jen spekulovat, že cena levnější varianty nepřevýší ostatní konkurenty. Verze s Windows 8 se však cenově nejspíš vyšplhá někam k ultrabookům a to by mohlo přeci jenom hodně potencionálních zákazníků odradit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1