Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: NASA

Nafukovací budoucnost pobytu ve vesmíru

Levné a lehké nafukovací moduly by v budoucnu mohly tvořit hlavní části vesmírných hotelů, stanic i základen na jiných planetách.

Jakmile je řeč o nafukovacích modulech, skoro to vypadá, jako vy se vědci chtěli vrátit o více než století zpátky. Možná se chytré hlavy skutečně nechaly inspirovat dobrodružnými lety v balónech a vzducholodích, nicméně pro vesmírné využití je potřeba pracovat s výrazně pokročilejšími technologiemi.

Nafukovací modul má pro využití v kosmu hned několik podstatných výhod. Je až o třetinu lehčí, než běžný hliníkový modul, a ve vyfouknutém stavu při transportu na oběžnou dráhu má podstatně menší rozměry, z čehož vyplývá výrazně nižší cena dopravy do vesmíru. V současné době NASA připravuje rozsáhlé testování na oběžné dráze připojením k mezinárodní vesmírné stanici ISS.

magazin.cz

 

Balón z Las Vegas

Nafukovací modul BEAM připravuje pro NASA soukromá společnost Bigelow Aerospace se sídlem v Las Vegas. Při startu ve složeném stavu má tvar válce o délce zhruba čtyři metry a po napuštění vzduchem se v něm utvoří prostor o objemu kolem třiceti metrů krychlových. Pro lepší představu je to objem krychle o hraně přibližně tři metry a ve srovnání s celkovým užitným prostorem ISS o objemu kolem 900 m3 je to pouze malinký pokojík.

magazin.cz

 

Astrounauti počítají se zkušebním připojením k ISS v roce 2015, kdy by měl být modul vynesen na oběžnou dráhu nákladní lodí Dragon od společnosti SpaceX. Po připojení ke stanici proběhnou nejrůznější testy těsnosti, odolnosti proti změnám teploty, vlivu radiace a kosmického záření nebo fyzické odolnosti před nárazy drobných pevných částí. Podle NASA by i někteří odvážnější astronauti mohli v modulu pokusně přespat.

magazin.cz

 

Testování by mělo probíhat po dobu dvou let, a pokud proběhne úspěšně, mohla by se nafukovací technologie uplatnit jak při budování a rozšiřování vesmírných stanic, tak i při stavbě základen na Měsíci nebo na Marsu.

magazin.cz

 

Dočkáme se vesmírných hotelů?

Svoje vedlejší plány má s nafukovacími moduly plány taktéž společnost Bigelow Aerospace, jejímž zakladatelem a vlastníkem je známý hoteliér Robert Bigelow. Ten sám tvrdí, že chce ve vesmíru podnikat stejně jako na zemi, tudíž je jeho cílem vybudovat na oběžné dráze stanici ze dvou velkých nafukovacích částí o celkovém objemu 660 m3. Tam by mohli pobývat vědci ze států, které nemají vlastní vesmírný program. Takový šedesátidenní pobyt by je vyšel na 25 miliónů dolarů. Spekuluje se také o vybudování vesmírného hotelu pro soukromé účely, avšak tento záměr Bigelow oficiálně nepotvrdil.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1