Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak dokáže hrnek kafe nebo sklenice piva nabít mobil

Unikátní nabíječka dokáže přeměnit teplo z hrnku čaje či chlad od sklenice ledového piva na elektrickou energii.

Představte si, že zasednete s kamarády ke stolu do hospody, hospodský před vás postaví orosené sklenice krásně vychlazeného piva a jako z udělání se vám vybije telefon, ačkoliv jste se právě chtěli pochlubit fotkami své krásně nové slečny. Pokud však budete mít u sebe nabíječku onE Puck, jednoduše na ní postavíte plnou sklenici, připojíte k ní telefon a pojedete vesele dál.

magazin.cz

 

Oboustranný puk

Způsobů jak si dobýt energii do baterie v mobilním telefonu či jiném zařízení, aniž byste jej museli připojit k elektrické síti, již existuje několik. Přesto americká firmička Epiphany Labs přichází se zbrusu novým konceptem využívajícím přeměny tepelné energie na elektrickou. Nabíječka onE Puck ve tvaru hokejového puku má dvě strany – modrou a červenou. Na červenou stranu postavíte hrnek s horkou tekutinou a na modrou naopak sklenici s ledovou. Nabíjení funguje v obou případech.

Nabíječka přitom funguje na dvě století starém fyzikálním principu tepelného stroje označovaného jako Stirlingův motor. Velmi zjednodušeně se jedná o uzavřený systém, v němž dochází k přeměně tepelné energie na mechanickou práci stlačováním plynu při nízké teplotě a expanzí při vysoké teplotě. Nabíječka pak dále převádí práci na elektrickou energii a pomocí USB kabelu ji dodává připojenému zařízení.

magazin.cz

 

Z informací o nabíječce není jasné, jak dlouho nabití mobilního telefonu trvá. Výrobce tvrdí, že délka nabíjení je závislá na několika faktorech včetně kapacity baterie a teplotě nápoje, který na puk postavíte. Nabíječka nejlépe pracuje s velmi horkým zdrojem, jako je právě svařený čaj, nebo naopak s velmi studeným, jako je ledové pivo.

 

Alternativní zdroj energie

„Nabíječka onE Puck je primárně určena majitelům mobilních telefonů, nicméně budoucí využití našeho projektu daleko přesahuje hranice drobné elektroniky,“ tvrdí výrobce. „Jakmile dokončíme malou nabíječku, pustíme se do mnohem většího projektu, kterým bude objemnější onE Puck schopný zásobovat levnou energií domácnosti nebo celé vesnice a to jen využitím zbytkového tepla.“

magazin.cz

 

Epiphany Labs vytvořilo funkční prototyp a s masovou produkcí na trh počítá někdy na začátku příštího roku. Zatím se snaží na sturtupovém serveru Kickstarter.com dostatečnou sumu peněz pro rozjezd výroby. Za cíl si ve firmě dali získat sto tisíc dolarů, což se jim už po několika dnech podařilo ze dvou třetin splnit. Nabíječku lze nyní koupit za 115 dolarů, přičemž cena po uvedení na běžný trh by měla být stanovena na 150 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!