Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vyšetření / foto: shutterstock

Nechce se mi čekat u doktora, tak večer zajdu na pohotovost

Přesně touhle větou se řídí někteří lidé a urgentní příjem mnohdy připomíná klasickou přeplněnou čekárnu. Lékaři ovšem před zneužíváním lékařské pohotovosti varují.

Co je zneužití urgentního příjmu?

Pobolívá to, ale dá se to vydržet. Přes týden to k lékaři nezvládnu, muselo by se brát volno v práci a čekárna věčně praská ve švech, kolik tam je lidí. Tak si skočím o víkendu na pohotovost a oni mi na ta bolavá záda něco dají.

Tak například takto smýšlejí lidé, kteří ve své podstatě urgentní příjem zneužívají. Není jim líto zaplatit regulační poplatek 90 Kč, který se platí od roku 2015. Na pohotovost stále častěji přicházejí lidé s bolestí hlavy, se zaraženou třískou nebo s odřeným kolenem. Je potřeba si uvědomit, že urgentní příjem supluje neodkladnou zdravotní péči, nikoli praktického lékaře.

S rýmou a teplotou nemusíte hned běžet na pohotovost
S rýmou a teplotou nemusíte hned běžet na pohotovost – Zdroj: Shutterstock.com

Zvýšení regulačního poplatku za pohotovost má zamezit zneužívání urgentního příjmu

Nemocniční zařízení, pohotovosti a někteří politici volají po zvýšení regulačního poplatku za pohotovost. Snahou je snížit počet zneužití UP. Současná výše regulačního poplatku 90 Kč je v platnosti od roku 2015. Regulační poplatek se nehradí v případech, kde se jedná o prokázanou hmotnou nouzi, u pěstounské péče a dětí do věku tří let. Regulační poplatek na pohotovosti se vás netýká, pokud službu konající lékař nařídí s ohledem na váš zdravotní stav okamžitou hospitalizaci.

Pokud pohotovost využijeme, i když to není nutné, ohrožujeme akutní pacienty

Čekárna urgentního příjmu je kolikrát přeplněná. Není v možnostech lékaře, aby ode dveří poznal, zda se jedná o akutní stav a nebo zda pacient přichází s chronickým, dlouhodobým problémem, který se rozhodl řešit právě teď. Často se pak může stát, že pacient potřebující neodkladnou péči musí počkat, až lékař vyšetří pacienta, který se na ,,urgentu“ zastavil jen proto, že se mu nechce čekat u svého praktického lékaře.

 

Zdroj:

https://www.finmag.cz/byrokracie/440460-zvyseni-poplatku-za-pohotovost

Nechce se mi čekat u doktora, tak večer zajdu na pohotovost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!