Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Matt Groening a Simpsnovi / foto: shutterstock

Simpsonovi již několikrát předpověděli budoucnost

Jen málokdo nezná příběhy rodinky ze Sprinfieldu z amerického animovaného seriálu The Simpsons. Žluté postavičky se objevují na obrazovkách od roku 1989 a ve svých epizodách seriál již několikrát předpověděl budoucnost.

Kdo stojí za vznikem seriálu

Komediální žlutou rodinku má na svědomí Matteu Groening. Jednotlivé příběhy Simpsonových vtipně parodují běžný život průměrné americké rodinky ve fiktivním městečku Spriengfield (několik amerických měst má stejný název). Seriál zobrazuje potencionálně možné dění okolo rodiny, společenský život i americkou kulturu. Má za sebou pětatřicet řad a jedná se o nejdelší seriál všech dob. U nás se poprvé na televizní obrazovce Simpsonovi objevili v roce 1993. Simpsonovi mají svoji vlastní hvězdu na hollywoodském Chodníku slávy.

Hvězda na Chodníku slávy
Hvězda na Chodníku slávy – Zdroj: Eric Broder Van Dyke / Shutterstock.com

Podoba s budoucností čistě náhodná, nebo ne?

Pozornému diváky a fandovi seriálu jistě neutekl fakt, že některé díly jsou jakousi předpovědí událostí, které se skutečně staly, nebo se až nápadně podobaly skutečnostem, které se odehrály několik let po odvysílání.

Namátkou jsme vybrali několik událostí ze seriálu, které se udály totožně nebo velmi podobně jako v seriálu, ale až po dlouhé době po odvysílání. Tedy v budoucnu.

V jednom díle z roku 1995 používají postavy ze seriálu chytré hodinky. Ty ovšem vstoupily na trh až o dvacet let později.

Rok 2000 a jeden díl, v němž autoři seriálu chtěli zmínit jako prezidenta USA osobu, která je nejméně pravděpodobná, co by prezidentský kandidát. Použili Donalda Trumpa a označili ho za bývalého prezidenta. Tento, dle autorů nejméně pravděpodobný představitel amerického muže číslo jedna, se ujal funkce prezidenta v roce 2017.

Z roku 1997 je epizoda, ve které popisují nešťastné události v New Yorku. V této epizodě je vidět časopis, na kterém je vyobrazený New York a číslo devět a dvě věže na obálce až nápadně ukazují na datum devátého září.

Homer si v epizodě z roku 1993 objedná odšťavňovač z Japonska z Osaky. Na tom by nebylo nic divného, ale spolu s odšťavňovačem přicestuje i záhadný virus, který až nápadně připomíná covid-19.

Za dobu svého vysílání seriál několikrát uhádl vítěze Super Bowlu. Dokonce se podařilo tvůrcům seriálu předpovědět i hudební hvězdy, které vystoupí (dnes bychom měli již psát vystoupily) na Super Bowlu.

Simpsonovi
Simpsonovi – Zdroj: Nicescene / Shutterstock.com

Když už díly nepředpovídají budoucnost, tak inspirují

Sluchátka pro poslech muziky ve tvaru hamburgerů nebo vyrobení simulátoru na zahradničení se poprvé objevily v seriálu The Simpsons. O pár let později se skutečně začaly prodávat. Intercom, který je vidět na bráně springfieldského nevěstince (díl z roku 1996), až nápadně připomíná podobu iPodu, který se začal vyrábět v roce 2001.

Takto bychom mohli pokračovat. Podob více či méně náhodných s budoucností seriál za dobu své existence zaznamenal více než dost. A vzhledem k tomu, že tvůrci se seriálem nekončí, ještě jich jistě spoustu zaznamenáme.

 

Zdroj:

https://www.kinotip2.cz/clanky/simpsonovi-predpovidaji-budoucnost-20230806-8701.html

 

 

 

 

 

 

Simpsonovi již několikrát předpověděli budoucnost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!