Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šťastná rodina / foto: shutterstock

Helikoptérové rodičovství: Přehnaná péče, nebo projev lásky?

Asi každý rodič chce pro své dítě to nejlepší. Někdy se to ale může trošku zvrtnout. Řeč je o tzv. helikoptérovém rodičovství, kdy rodiče neustále „létají“ nad svými dětmi a snaží se vyřešit každý jejich problém.

Původ pojmu „helikoptérové rodičovství“

Termín „helikoptérové rodičovství“ má zajímavý původ, který sahá až do konce 60. let 20. století. Poprvé byl použit v knize Dr. Haima Ginotta Between Parent & Teenager z roku 1969, kde jeden z dospívajících popisuje svou matku jako helikoptéru, která nad ním neustále krouží. Tento výraz se pak začal více používat v 80. letech a získal na popularitě v prvním desetiletí 21. století, když američtí akademičtí administrátoři termín používali v souvislosti s rodiči studentů mileniálů, kteří začínali vstupovat na vysoké školy.

Přehnaná péče o děti
Přehnaná péče o děti – Zdroj: Shutterstock.com

Všeho moc škodí

Helikoptéroví rodiče jsou často kritizováni za to, že svým dětem nedovolují dostatečnou míru nezávislosti a že tím mohou negativně ovlivnit jejich schopnost řešit problémy a rozvíjet odolnost. Na druhou stranu někteří odborníci tvrdí, že tento styl rodičovství je projevem hluboké lásky a starosti o blaho dětí. Je to ale také projev nadměrného, a tudíž nezdravého strachu.

Dohled nad dětmi
Dohled nad dětmi – Zdroj: Shutterstock.com

Neblahý dopad na vývoj a samostatnost dítěte

Výzkumy ukazují, že helikoptérové rodičovství může mít dlouhodobé důsledky pro děti. Například, děti, které byly vychovávány v tomto stylu, mohou mít v dospělosti problémy s adaptací na samostatný život, mohou se cítit méně kompetentní při rozhodování a mít nižší sebevědomí. Zároveň mohou mít tendenci být více závislé na rodičích nebo jiných autoritách.

Je důležité najít rovnováhu mezi podporou a nezávislostí. Poskytujte svým dětem podporu, ale zároveň je nechejte dělat vlastní rozhodnutí a učit se z vlastních chyb. To totiž pomáhá dětem rozvíjet důležité životní dovednosti, jako je řešení problémů, rozhodování, odolnost a také si pěstovat vlastní sebevědomí.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Helikoptérový_rodič

https://www.froddo.com/cz/co-je-to-helikopterove-rodicovstvi

 

Helikoptérové rodičovství: Přehnaná péče, nebo projev lásky?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!