Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rajčata / foto: shutterstock

Vyzkoušejte rajčatovou marmeládu. Jak na její výrobu a zpestření jídelníčku

Jak zpracovat úrodu rajčat? Zkuste rajčatovou marmeládu. Nadchne chutí a pestrým využitím v každé kuchyni. Jak si ji vyrobit a vylepšit pomocí jistých ingrediencí?

Letošní slunné a teplé léto přeje rajčatům. Pokud máte bohatou úrodu rajčat, tak rozhodně vyzkoušejte marmeládu. Však z rajčat nemusíte dělat jen kečup. Taková rajčatová marmeláda je delikatesou, která se hodí na chleba i k masu. K tomu si samotnou výrobu můžete uzpůsobit své chuti.

Marmeláda je vhodná na pečivo, do moučníku, ale také ke slaným pokrmům, a to především k sýrům typu čedar, kozím sýrům či sýrům s modrou plísní, ale také je skvělou volbou k masu či ke snídani do bílého jogurtu.

Rajčatová marmeláda má různé využití
Rajčatová marmeláda má různé využití – Zdroj: Shutterstock.com

Místo kečupu lahodná marmeláda

Rajčata jsou druhem zeleniny, kterou lze v pohodě spotřebovat zasyrova, případně povařit a použít do těstovin, omáček či polévek. Avšak není od věci rajčata i efektivně zužitkovat a zároveň si udělat vítanou zásobu na zimu. I když upozorňujeme, že jakmile ochutnáte rajčatovou marmeládu, budete se muset hlídat, aby vám zbyla na zimu a nesnědli jste ji hned. Věřte, že rajčatovému džemu podlehne celá rodina.

Klasická rajčatová marmeláda

Potřebujete ½ kg rajčat a ½ kg jablek. Rajčata i jablka omyjte, zbavte nejedlých částí a pokrájejte na menší kousky. Ty vložte do hrnce a rozvařte. Pak směs rozmixujte. Pro hladší konzistenci můžete ještě propasírovat přes jemné sítko. Takto připravený základ přiveďte opět k varu a vsypte do něj 2 balíčky vanilkového cukru, ½ kg cukru a 1 lžíci kyseliny citronové. Jakmile se vše rozpustí, přidejte 50 ml rumu.

Vařte další hodinu. Nakonec přidejte do směsi quittin (jedná se o přípravek na zavařování marmelád). Pořádně promíchejte a rajčatovou marmeládou naplňte čisté sklenice, které dobře uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte na tmavém a chladnějším místě. Marmeládu můžete ještě vylepšit strouhanou citronovou kůrou.

Netradiční zpracování rajčat
Netradiční zpracování rajčat – Zdroj: Shutterstock.com

Rajčatový džem se zázvorem a skořicí

Další variantou je zpestření džemu o zázvor a skořici. Na jeho výrobu potřebujete 1 kg velmi zralých rajčat, která zbavíte jadřinců a nakrájíte nahrubo, dále ¾ hrnku cukru, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíci mletého či strouhaného zázvoru, ¼ lžičky mleté skořice a špetku mletého hřebíčku, soli a ½ lžičky kajenského pepře.

Vše dejte do hrnce a přiveďte k varu za častého míchání, aby se směs nepřipálila. Poté snižte teplotu a za občasného míchání nadále vařte, dokud směs nebude mít konzistenci džemu. Pak stačí odstavit z plotny, nechat vychladnout na pokojovou teplotu a nalít do čistých sklenic. Ty na chvíli otočte, dokud nevychladnou a pak je obraťte zpět a nechte zcela vychladnout. Džem skladujte v temnu a chladu.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-zavarovani-nakladani-marmelady-a-dzemy-rajcatova-marmelada-95734

https://www.apetitonline.cz/recept/rajcatova-marmelada

 

 

 

Vyzkoušejte rajčatovou marmeládu. Jak na její výrobu a zpestření jídelníčku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!