Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Droždí / foto: shutterstock

Droždí nepatří pouze do kuchyně. Je nedoceněným pokladem pro rostliny

Droždí nepatří jen do kuchyně. Může být velmi nápomocné rostlinám na zahradě i doma. Uplatní se jako růstový stimulant i perfektní hnojivo. Jak ho správně použít?

Pokud hledáte vhodné hnojivo na zahradu a preferujete logicky ekologické přípravky, vsaďte v tomto případě na obyčejné droždí neboli kvasnice. Pakliže vaše pokojové rostliny nejsou v nejlepší formě, opět se spolehněte na droždí. Není třeba mnohdy zbytečně utrácet za drahé produkty, když znamenitou službu prokáží věci, které jsou levné a efektivní. V tomto případě šetříte peněženku i životní prostředí. Výhodou je, že zcela bez obav můžete použít i to prošlé.

Péče o pokojové rostliny
Péče o pokojové rostliny – Zdroj: Shutterstock.com

Hnojivo z droždí pro venkovní rostliny

Kvasnicové hnojivo můžete bez obav použít na rajčata, okurky, papriky. Pokud použijete hnojivo z droždí hned po výsadbě, tak v tomto případě pomůžete též sazenicím lépe zakořenit a urychlíte jejich růst. Kořeny rostlin budou podstatně silnější, což povede k robustnější stavbě celé rostliny a následně k lepší a bohatší úrodě. Hnojivo můžete použít i v okrasné zahradě. Zejména je prospěšné pro růže, které díky němu lépe nasazují pupeny a květy.

Jak vyrobit domácí hnojivo z droždí? Na výrobu menšího množství stačí 100 g lisovaného droždí, které rozpustíte v 1 litru teplé vody. Voda nesmí být vroucí, aby nedošlo k zahubení živých organismů, ale také nesmí být studená, neboť kvasinky k množení potřebují právě teplo. Směs nechte do druhého dne kvasit. Pak ji smíchejte s dalšími 4 litry vody.

Efektivní využití kvasnic na zahradě

Droždí můžete použít na zahradě nejen jako hnojivo, ale také jako efektivní prostředek proti škůdcům i nemocem rostlin. Roztok z droždí je možné využít k postřiku rostlin, což pomáhá při boji s plísněmi a houbovými infekcemi. Pravidelnou aplikací roztoku z droždí dochází ke snížení výskytu škůdců, jako jsou například mšice a současně se podporuje růst i vitalita rostlin.

Droždí lze využít i při péči o rostliny
Droždí lze využít i při péči o rostliny – Zdroj: Shutterstock.com

Kvasnice na podporu růstu pokojových rostlin

Pokud chcete podpořit růst pokojových rostlin, spolehněte se na účinek droždí. Jestli máte pokojovku, která zkrátka vypadá jak bez života, pomůže obyčejné droždí. Je doslova zázrakem pro pokojové květiny. Ty se díky němu stanou odolnějšími a silnějšími. Výroba hnojiva určeného pro rostliny pěstované v interiéru je snadná.

Potřebujete 1 kostku droždí, kterou rozpustíte v 1 litru teplé vody, nesmí být vroucí, ale ani vlažná. Prostě teplá. Jedině tak výsledné hnojivo bude mít požadovaný účinek. Jakmile se droždí ve vodě rozpustí, vše ještě promíchejte, nechte vychladnout. Poté už jen přilévejte k zálivce pokojových rostlin.

 

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/zahrada/hnojivo-kvasnice-sazenicky-30000414.html

https://primanapady.cz/clanek-30321-drozdi-jako-levne-hnojivo-pokojovych-rostlin

Droždí nepatří pouze do kuchyně. Je nedoceněným pokladem pro rostliny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!