Tištěné jídlo zní možná jako sci-fi, myšlenka na něj se ale objevila už v roce 1931. Přišel s ní Winston Churchill, který prorokoval, že brzy budeme vyrábět jen vhodné části potravin. A příchod 3D tiskáren tuto myšlenku začíná převádět ve skutečnost. Vědce přitom tlačí čas, předpokládá se, že do konce století bude na zemi žít 12 miliard obyvatel a klasické zdroje nemohou poptávku po potravinách pokrýt.

Jak to funguje?
Princip zůstává stejný jako u klasického 3D tisku. Počítačový program řídí nanášení vrstev materiálu na sebe tak, aby vznikl trojrozměrný obrazec. A v případě tisku potravin se místo filamentu používá jedlá viskózní substance, která si po vytištění udrží tvar. Výsledná potravina by měla mít požadovanou chuť i vlastnosti.

Naděje pro lidi s dysfagií
Experti na digitální tisk nicméně spolupracují i s dietology. To proto, aby pomocí 3D tisku ulehčili život lidem trpícím dysfagií neboli poruchou polykání. Při tomto onemocnění dochází k problémům při průchodu pevné stravy z úst do žaludku. Trpí jí podle odhadů až 16 % obyvatel, nejčastěji z řad starších lidí a osobách po cévní mozkové příhodě.
Výzkumníci vytvořili takovou kombinaci zahušťovadel a želírovacích látek, aby výsledný materiál neulpíval v krku či jícnu. Také se snadno žvýká a tráví. Důležité bylo i to, aby jídlo bylo nutričně vyvážené a chuťově dobré. Nyní se vědci snaží vyrobit kompletní chod, aby po klinických studiích mohli technologii nabídnout v pečovatelských domech a nemocnicích.
Jídla nejrůznějších chutí a barev lze v průměru vytisknout za dvacet minut. Pacientům trpícím dysfagií tak významně zvýší kvalitu života, jelikož se jejich strava často omezuje na jednodruhová pyré.
Zdroje:
Jídlo z 3D tiskárny jako naděje pro pacienty s dysfagií
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!