Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Škodlivá káva / foto: shutterstock

Skrytá rizika nadměrného pití kávy

Káva je považována za jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě. I u ní však platí všeho s mírou.

Mnozí z nás si nedokážou představit start do nového dne bez lahodného šálku voňavé kávy. V práci si pak vychutnáme další a po příchodu domů automaticky zapínáme kávovar, abychom přepnuli na domácí pohodičku a setřásli ze sebe pracovní napětí a stres. Pokud fungujete na podobné vlně, pak byste měli vědět, že tři šálky kávy denně je až dost a toto množství může negativně ovlivnit jak váš zdravotní stav, tak vaši psychiku. Jaké jsou nejčastější problémy, které způsobuje nadměrné pití kávy?

Bolesti hlavy

Káva, jak známo, obsahuje kofein, což je látka na kterou si naše tělo zvykne a začne ji vyžadovat. Při jeho nedostatku můžeme pociťovat nepříjemné abstinenční příznaky spojené s únavou a bolestí hlavy. Doporučuje se zvýšit příjem čisté vody a zkusit nějakou fyzickou aktivitu, i kdyby to měla být jen krátká procházka v průběhu polední pauzy.

Problémy se spánkem

Čím zaženete spolehlivě únavu a oddálíte spánek? Jako první se nabízí sáhnout po pořádném hrnku černé kávy, který vám rozpumpuje krev a zaktivizuje vaši mysl. Pamatujete však na to, že kofein působí na váš organismus ještě šest hodin po konzumaci, takže pití kávy před spaním má často za následek bezesnou noc či mělkou hladinu spánku, ze kterého se průběžně budíte. Po takto strávené noci se cítíte unaveně a většinou hned po probuzení sáhnete opět po kávě, takže kofeinový kolotoč se znovu roztáčí.

Podrážděnost

Zhoršené soustředění, rozklepané ruce, neschopnost kontrolovat své chování - i to mohou být příznaky, kterými vás tělo upozorňuje na potřebnou dávku kofeinu. Pokud se jim chcete vyhnout a příjem kávy zredukovat, doporučuje se raději počet šálků snižovat postupně než s kávou skončit ze dne na den. To by pak nejspíš zaregistrovalo i vaše okolí, které by nechápalo časté výkyvy vašich nálad.

Zvýšený příjem kalorií

Většina lidí si kávu sladí nebo si ji dochucuje mlékem či smetanou a díky tomu nevědomky zvyšují svůj denní kalorický příjem až o 200 kalorií s každým šálkem. Pravdou je, že kofein sice lehce zrychluje metabolismus a potlačuje pocit hladu, abyste však díky kávě zhubli, bylo by třeba ji pít pouze v její černé podobě bez přidaných dochucovadel.

Problémy s trávením

V neposlední řadě káva také dosti zatěžuje trávicí trakt a způsobuje dehydrataci. Nadměrná tvorba žaludečních šťáv se projevuje pálením žáhy nebo refluxem, dlouhodobě podrážděný žaludek však nemá tentokrát za následek kofein, ale ostatní látky, které se v kávě vyskytují. V tomto případě je tedy jedno, zda pijete kávu s kofeinem či bez něj.

Skrytá rizika nadměrného pití kávy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!