Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lupénka / foto: shutterstock

Lupénka si nevybírá - víte, jaké potraviny pomohou zmírnit její projevy?

Světový den lupénky neboli psoriázy připadá každoročně na 29. října. Možnosti léčby jsou různé, někdy však stačí ke zlepšení pouhá změna stravovacích návyků.

Lupénka je chronické, zánětlivé kožní onemocnění. Ve světě je jím postiženo více než 100 milionů lidí,  u nás se počet osob pohybuje okolo 200-300 tisíc. Ačkoliv jde o nevyléčitelné onemocnění, úspěšnost léčby bývá poměrně vysoká, pokud je nemoc včas diagnostikována a je nemocnému nastavena adekvátní léčba. Pokud se ale projevy lupénky zanedbají, mohou s ní souviset i závažné nemoci jako například zánětlivé onemocnění kloubů (psoriatická artritida), kardiovaskulární choroby, metabolický syndrom, vysoký krevní tlak, cukrovka nebo deprese.

Jak mohou pacienti využít mezinárodního dne lupénky?

U příležitosti mezinárodního dne lupénky nabízí řada specializovaných pracovišť bezplatné konzultace, které mají pacientům nabídnout nové možnosti léčby a nasměrovat je blíže ke zdárnému řešení jejich zdravotního problému. Odborníci s pacienty detailně proberou jejich zdravotní stav, zajímá je například průběh nemoci v různých ročních obdobích, dopad onemocnění na jejich psychický stav a v neposlední řadě také to, jak se pacienti stravují. Strava totiž do velké míry dokáže ovlivnit průběh onemocnění. Je prokázáno, že kvalitní strava příznaky zmírňuje, nevhodná strava naopak dokáže postiženému velmi přitížit.

Jaké potraviny jsou vhodné k oslabení lupénky?

Lidé, kteří bojují s touto nepříjemnou nemocí, by měli dbát hlavně na vyváženou a kvalitní stravu. Důležité je také vyvarovat se váhovým výkyvům, neboť stabilní váha přispívá k lehčímu průběhu onemocnění. V jejich jídelníčku by neměly chybět ryby, a to alespoň dvakrát do týdne. Rybí tuky totiž dokáží snižovat aktivitu zánětu a celkově pomáhají imunitnímu systému. Ze zeleniny se doporučuje jíst hlavně mrkev, dýně, sladké brambory, špenát či brokolice, opět pro jejich protizánětlivé účinky. Z obilnin je lepší zaměřit se na celozrnné pečivo, těstoviny či rýži. Maso je vhodné konzumovat spíše kuřecí či krůtí, někteří pacienti totiž uvádí, že když vynechali červené maso, došlo ke zmírnění jejich symptomů. Příznivý vývoj nemoci podpoří i různé druhy ořechů, avokádo a ovoce s velkým množstvím vitamínu C a vlákniny, jako jsou borůvky, mango, jahody nebo fíky.

Jakým potravinám je lépe se vyhnout?

Většina pacientů se shodla, že se jejich příznaky zhoršily po konzumaci rajčat, alkoholu a smažených jídel. Pozor také na rafinovaný cukr, který podporuje zánětlivé procesy a zároveň vede ke zvyšování hmotnosti, což může zhoršovat průběhu onemocnění. U mléčných výrobků nelze jednoznačně sdělit, zda je vynechat či ne. Někteří pacienti totiž potvrzují, že došlo ke zlepšení jejich zdravotního stavu, pokud mléčné výrobky ze svého jídelníčku na čas vyřadili.

Lupénka si nevybírá - víte, jaké potraviny pomohou zmírnit její projevy?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!