Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dlouhověkost / foto: shutterstock

Jak se dožít 100 let aneb recept na dlouhověkost

Dlouhý a spokojený život, to je sen mnohých z nás. Jaký je recept na dlouhověkost? Je možné stáří nějakým způsobem obelstít?

Zdravý jídelníček

Složení jídelníčku se odráží na zdravotním stavu člověka. Pokud chcete být zdraví a dožít se vysokého věku, zapomeňte na přejídání. Nadváha a obezita totiž úzce souvisí s celou řadou zdravotních problémů. Nezapomínejte také na pravidelný přísun ovoce a zeleniny, ale také vlákniny. Dopřejte si třeba i oříšky, které udržují buňky v našem těle v dobrém stavu a dokáží zpomalit proces stárnutí. Z jídelníčku naopak vyřaďte uzeniny a potraviny bohaté na cukr či sůl.

Pravidelný pohyb

S přibývajícími roky mizí pomalu svalová hmota a začíná se naopak tvořit tuk. Také se pomalu zhoršuje schopnost pohybu a schopnost reagovat. Pravidelný pohyb vás dokáže těchto potíží zbavit. Nemusíte se nutně potit v posilovně, stačí třeba pravidelné procházky, běh nebo jízda na kole. S některými sporty či cvičením se navíc nemusí přestat ani ve stáří. A vy tak budete dlouho v dobré kondici.

Detox

Kouření nebo konzumace alkoholu v našem těle napáchají škody. Nejlepším řešením je samozřejmě přestat kouřit a pít pouze s mírou. Vhodné je také z těla vyplavit toxické látky. Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty, jako ovoce, zelenina, zelený čaj nebo třeba ořechy. Tím, že ze svého těla škodlivé látky vyloučíte, zabráníte tak zároveň rozvoji některých chorob a zpomalíte proces stárnutí.

Spánek

Absence kvalitního spánku je příčinou zdravotních komplikací i předčasného stárnutí. Navíc nevzhledné kruhy pod očima přidají klidně několik let navíc. Spánek naše tělo zkrátka potřebuje – pro správné fungování, pro regeneraci. Chcete-li být zdraví, spánek nepodceňujte.

Klid a odpočinek

V dnešní uspěchané době tak trochu zapomínáme na klid a odpočinek. A to je chyba! Stres a absence odpočinku nám škodí. Kvůli tomu pak rychleji stárneme a trpíme zdravotními problémy – například bolestmi hlavy, potížemi s trávením či dalšími komplikacemi. Naučte se proto odpočívat, udělejte si občas chvilku jenom pro sebe, věnujte se svým koníčkům.

Mozek v kondici

Aby byl váš mozek dlouho v dobré kondici, je třeba ho trénovat. Můžete zlepšit svou paměť, pozornost i schopnost myšlení. K tomu je potřeba dopřát si kvalitní spánek, neustále se učit novým věcem a dovednostem. Vhodné je také pravidelné čtení.

Jak se dožít 100 let aneb recept na dlouhověkost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!