Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stop kouření / foto: shutterstock

Kouříte a chcete s tím od ledna skoncovat? Poradíme, jak na to!

Je jedním z vašich plánovaných novoročních předsevzetí, že zbavíte tohoto zlozvyku? Tak se podíváme na to, jak s tím takzvaně seknout jednou pro vždy.

Kouříte? Víte, že byste neměli? Chcete s tím skoncovat?

Každý už asi všeobecně ví, že kouření škodí zdraví. Není to moderní, okolí to vnímá jako obtěžující. Cigarety, ať už klasické tabákové, ale i ty elektronické, se neustále zdražují. Vaše funění při rychlejší chůzi připomíná dřinu při běhu na Sněžku. Jednoduše, je nejvyšší čas s tím seknout. Blíží se konec roku a začátek nového. Bývá to čas každoročních předsevzetí a třeba to, že si už nezapálíte, by mohlo být jedním z nich.

Konec s kouřením
Konec s kouřením – Zdroj: Shutterstock.com

Musíte skutečně chtít přestat

Abyste v odvykání od cigaret uspěli, musíte skutečně chtít. Nestačí si jen tak s myšlenkou na to, že si už nezapálíte, jen pohrávat. Nebuďte na to sami. Podělte se o své rozhodnutí přestat kouřit s rodinou, s kamarády. Jistě si do vás rádi rýpnou, pokud byste měli tendenci po cigaretách znovu sáhnout. Navíc, pokud jsou mezi nimi kuřáci, třeba je to odradí od toho, aby vám sami cigaretu nabídli a kazili tak vaše odhodlání.

Stop kouření
Stop kouření – Zdroj: Shutterstock.com

Navštivte poradnu pro odvykání kouření, nebo se poraďte se svým lékařem. Není ostuda se na boj se závislostí na cigaretách připravit a říci si o pomoc.

Odvykání je běh na dlouhou trať, ale vyplatí se

Zbavit se závislosti na cigaretách bude vašemu tělu trvat minimálně dvanáct týdnů. Za tu dobu se potlačí jak chuť na cigaretu, tak i závislost na nikotinu. Naučili jste se kouřit, tak se toho taky dokážete odnaučit. Pokud je vaše závislost na nikotinu jako takovém, mohou pomoci léky. Volně dostupných jich je na trhu dost.

Změňte své denní rituály, při kterých byste si dříve zapálili. Pokud jste byli po ránu zvyklí na kávu a cigárko, zkuste si dát třeba čaj a snídani, kávu si dejte až později během dne. Pokuste se vyhnout stresovým situacím. Náhlou chuť na cigaretu zažeňte žvýkačkou nebo bonbonem. Rozhodně se ale chuť na potažení z cigarety nepokoušejte zajíst. Nepomohlo by to a byl by z vás za chviličku cvalík.

Pokud jste odhodlaní, dokážete to. Věřte si.

 

Zdroj:

https://nemocnicevalasskemezirici.agel.cz/pracoviste/ambulance/odvykani-koureni/dalsi-informace/jak-prestat-kourit.html

Kouříte a chcete s tím od ledna skoncovat? Poradíme, jak na to!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!