Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pacient v nemocnici / foto: shutterstock

Nejsmrtelnější nemoci světa – Marburg, Ebola, FOP a další

Zdravotnictví ušlo za posledních pár desítek let pořádný kus cesty. Přesto existují nemoci, které pořádně děsí nejen lékaře. Mají na svědomí miliony životů.

Vzteklina

Vzteklina se v České republice považuje za vymýcenou. To se nedá říct o 150 dalších zemí, kde je tato nemoc stále aktuální hrozbou. V Africe a Asii na ni každoročně umírá na 50 tisíc lidí. Přenáší se slinami infikovaného zvířete a inkubační doba může být až několik měsíců. Onemocnění napadá centrální nervovou soustavu, a pokud není včas zahájená léčba, případně pokud člověk není preventivně očkovaný, úmrtnost je téměř stoprocentní.

Vzteklinu mohou přenášet toulavá zvířata
Vzteklinu mohou přenášet toulavá zvířata – Zdroj: Shutterstock.com

Marburská nemoc

Marburská nemoc byla poprvé popsána v roce 1967 u laborantů pracujících s tkáněmi kočkodanů přivezených z Afriky. A přestože se objevila v Německu, nejvíc životů má na svědomí právě v Africe. V roce 2004 zde propukla epidemie, které 227 lidí z 252 nakažených podlehlo. Nemoc je děsivější o to víc, že proti ní neexistuje očkování ani účinná léčba.

Ebola

Ebola patří mezi takzvané krvácivé horečky. Poprvé se objevila v roce 1976. Prvotní příznaky jsou nespecifické, zahrnují bolesti hlavy, bolest v krku a horečku. Následně se objeví zvracení, průjem a vnitřní i vnější krvácení. Kromě lidí se mohou nakazit také některá zvířata. Udává se, že na Ebolu zemře každý třetí nakažený, některé její kmeny ale zabíjí až 90 % pacientů.

Krevní vzorky pro zjištění přítomnosti viru
Krevní vzorky pro zjištění přítomnosti viru – Zdroj: Shutterstock.com

FOP

FOP je zkratka pro nemoc latinsky zvanou fybrodysplasia ossificans progressiva. Jde o vzácné genetické onemocnění pojivové tkáně, které bohužel ve všech případech končí bolestivou smrtí. Pacientům opakovaně otékají měkké tkáně, které postupně ztuhnou a zkostnatí. Postupně jsou zasažené třeba i žvýkací svaly nebo hrudní koš, takže nemocný nemůže dýchat. Lék dosud neexistuje.

Pravé neštovice

Pravé neštovice patří k nejstarším známým onemocněním, právem ale děsí i v dnešní době. Ještě ve 20. století jim podlehlo více než 300 milionů lidí. Dnes se považují za vymýcené, přesto se v některých laboratořích uchovávají vzorky.

 

Zdroj:

https://www.stoplusjednicka.cz/nejsmrtelnejsi-viry-5-neviditelnych-zabijaku

https://www.denik.cz/zdravi/nejsmrtelnejsi-nemoci-sveta.html

Nejsmrtelnější nemoci světa. Pozor, ať nějakou nechytíte!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!