Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Slavní mrtví: Které hroby jsou nejnavštěvovanější?

Některé hroby slavných osobností jsou navštěvovány dnes stejně často, jako v den pohřbu.

Které celebrity mají na svých hrobech stále čerstvé květiny? Nejnavštěvovanější hroby patří spisovatelům, hercům nebo zpěvákům.

Stovka lidí denně se vydává ke hrobu slavného irského spisovatele Oscara Wilda. Místem jeho posledního odpočinku se stal nejslavnější hřbitov světa, pařížský Pere Lachaise. Na tomto hřbitově je pochována spousta slavných osobností, nejvíce lidí však zamíří právě k hrobu Oscara Wilda.

magazin.cz

 

Ostatky slavného spisovatele byly na hřbitov Pere Lachaise přeneseny kvůli vypršení nájemní smlouvy na hřbitově v Bagneux. K hrobu Oscara Wilda v Pere Lachaise přichází dnes spousta jeho fanoušků. Není například nic neobvyklého, když si lidé čtou některou z jeho knih u spisovatelova hrobu. Náhrobek Oscara Wilda jistě nepřehlédnete, zdobí ho polibky. Autorem náhrobku je americký sochař Jakob Epstein. Hrob číslo 10 nepatří pouze irskému spisovateli, stal se místem posledního odpočinku i pro jeho přítele Roberta Rosse.

 

Na slavném pařížském hřbitově Pere Lachaise leží i další slavná osobnost, a to Jim Morrison. Příčina jeho smrti není dodnes známá. Lékaři sice tvrdí, že Jim zemřel na zástavu srdce, jeho přátelé však jeho smrt spojují s drogami. Denně k hrobu slavného rebela míří spousta fanoušků, což se nelíbí vedení hřbitova. Často se totiž stává, že nezohlední fanoušci pokreslí ostatní náhrobky jenom proto, aby navigovali k hrobu Morrisona. Na okolních hrobech tak můžete často vidět barevnou šipku s nápisem „Tudy k Jimovi!“.

Na hřbitov Lakeview Cemetery v Seattlu chodí fanoušci bojových sportů uctít památku Bruce Leeho. Tento mistr bojového umění zde byl pohřben na požádání své rodiny, která v Seattlu žila. Samotný Bruce Lee se narodil v San Franciscu a zemřel v Hongkongu. K jeho hrobu na Lakeview Cemetery chodí každý den spousta jeho fanoušků. V roce 2003 se dokonce tři Mongoli a milovníci kung-fu vydali na 5 000 kilometrů dlouhou pouť za hrobem Bruce Leeho. Poutníci šli neuvěřitelných sedm měsíců a každý z nich vystřídal pět párů bot. Touto cestou chtěli Mongoli uctít památku mistra bojových umění.

 

magazin.cz

 

Kdo by neznal spisovatele Marka Twaina a jeho Toma Sawyera či Huckleberryho Finna. Dodnes jsou jeho knihy řazeny mezi nejčtenější tituly. I proto míří ke spisovatelovu hrobu mnoho jeho fanoušků. Ti dobře vědí, že na náhrobním kameni stojí Twainovo skutečné jméno, tedy Samuel Clemens. Jeho hrob najdeme na hřbitově Woodlam v Elmiře u New Yorku. Právě na tomto hřbitově se v roce 2010, kdy uběhlo 125 let od vydání Twainova nejslavnějšího románu, sešly davy jeho příznivců. Tehdy správci hřbitova navigovali lidi pomocí cedulí, aby spisovatelův hrob snadno našli. Před hřbitovem muselo být také zvětšeno parkoviště.

Stovky lidí ročně také zamíří k hrobu zpěváka Franka Sinatry. Ten většinu svého života strávil v Hobokenu, ke sklonku života žil v Palm Springs. V tomto nádherném kalifornském kraji je také pohřben. Jeho hrob je na hřbitově Desert Memorial Park. Frank Sinatra si přál být pohřben se svými nejoblíbenějšími věcmi. Proto mu byla do hrobu přidána láhev whisky Jack Daniels a karton jeho oblíbených cigaret Camel. Na náhrobním kameni má Frank Sinatra nápis: „To nejlepší na mě teprve čeká“. Protože Sinatra miloval svou vlast, uvidíme na jeho hrobě vždy dvě americké vlajky.

 

magazin.cz

 

Anglická princezna Diana měla spoustu fanoušků za svého života, zůstali jí i po smrti. Místem jejího posledního odpočinku se stal rodinný hřbitov rodu Spenserů v Althorpu v New Hampshire. Hrob princezny Diany najdeme na malém ostrůvku Round Oval Island a veřejnost se k němu jen tak nedostane. Umístění hrobu není náhodné. Na malém ostrůvku žila podle legendy Dáma z jezera, která měla dát králi Artušovi meč Excalibur. Stejně jako mýtická Dáma z jezera, tak i princezna Diana chtěla změnit svět. Ke hrobu princezny Diany se můžete jít podívat jenom jeden den v roce. Ke hrobu nás dovede alej 36 bříz, z nichž každá symbolizuje jeden rok v životě princezny Diany.

Asi nebude žádným překvapením, že často navštěvovaný hrob patří Elvisovi Presleymu. Tento legendární zpěvák zemřel v roce 1977 a byl pohřben v mauzoleu na hřbitově Forest Hilus v Memfisu. Zanedlouho po jeho pohřbu se fanatičtí fanoušci Elvise pokusili jeho tělo ukrást z hrobu, zpěvákovi ostatky přemístěny do Gracelandu, kde jsou dodnes. K jeho hrobce míří ročně přes 600 tisíc fanoušků, na čemž správci hřbitova celkem dobře vydělávají. Za rok si tak přijdou na 150 milionů dolarů.

magazin.cz

 

Milovníci literatury velmi často vzdávají hold také Williamu Shakespearovi. Jeho hrob je každý den navštěvován několika desítkami lidí. Shakespeare byl pohřben na místě, kde strávil většinu svého života – ve Stratfordu nad Avonou. Náhrobek slavného dramatika najdete před oltářem v kostele Holy Trinity Church. Shakespeare si za místo svého posledního odpočinku ještě během svého života zaplatil 440 liber. V roce 1623 vznikl také památník, na němž je Shakespeare zachycen při psaní.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!