Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.laduv-kraj.cz

Ladův kraj: Kde žil kocour Mikeš a Mulisák s Bubáčkem?

Stačí se rozhlédnout kolem sebe a hned víme, kde zažíval svá dobrodružství kocour Mikeš nebo kterou chaloupku maloval Lada do svých knížek. Vydejme se do Ladova kraje!

Několik měst v České republice je spojeno se slavnou a významnou osobností. Města a vesnice jsou na své významné rodáky patřičně pyšni, staví jim pomníky nebo třeba otvírají expozice v muzeu. Město Litomyšl je například spjato s hudebním skladatelem Bedřichem Smetanou (1824–1884), s dalším skladatelem, s Leošem Janáčkem (1854–1928) se pojí Hukvaldy. Na svého slavného obyvatele jsou velmi pyšni i ve středočeských Hrusicích. Stopy spisovatele a ilustrátora Josefa Lady (1887–1957) najdeme v obci takřka na každém rohu.

magazin.cz

 

Obec Hrusice najdeme ve středních Čechách, nedaleko od Říčan. Nejvýznamnějším občanem této malé obce byl spisovatel a ilustrátor dětských knížek Josef Lada. Ten nám ve svých knihách i ilustracích Hrusice velmi přiblížil. Víme něco o místních obyvatelích a z obrázků si dokážeme dobře představit, jak obec tehdy vypadala.

Nejstarší písemná zmínka o Hrusicích pochází z roku 1205. Nejstarší památkou obce je kostel sv. Václava v pozdně románském stylu ze 13. století. Nejvíce lidí však dnes míří k pamětní desce Josefa Lady, který ročně navštíví velké množství turistů.

 

V kariéře Ladovy pomohla zřejmě jeho maminka. Té malý Josífek jednou prý ukazoval obrázek znázorňující alpské jezero, v domnění, že ho maminka za jeho obrázek pochválí. Maminka mu však jenom suše oznámila, že by měl raději kreslit věci a místa, která viděl. Školák Pepík tehdy svou maminku poslechl a to, co viděl, kreslil i jako dospělý.

magazin.cz

 

My si dnes můžeme vzít s sebou na výlet do Hrusic Ladovy knihy a ilustrace, výborně nám nahradí turistické příručky. Kostel v Hrusicích vypadá skutečně tak, jako na Ladově obrázku. V obci najdeme také pověstnou hospodu U Sejků, kde (jak píše Lada) došlo čas od času k pořádné rvačce. Jako by z obrázku vypadl dům s číslem popisným 17, kde kdysi bývala obecní pastouška, v níž bydlel strýček Malinovský a kozel Bobeš. Kousek za Hrusicemi se rozprostírá Hubačovský rybník, v Ladově podání se jedná o domov vodníka Brčála. Na druhém konci vsi najdeme zase údolí Šmejkalka. Zde bydleli v Ladových knihách Mulisák a Bubáček. Celou obcí Hrusice vás provedou cedule naučné stezky s názvem Pohádkové Hrusice. Naučná stezka mapuje místa z Ladových knih.

magazin.cz

 

Dodnes v Hrusicích stojí chalupa rodičů Josefa Lady, i když už ne v té romantické  podobě, kterou známe z Ladových ilustrací. Pořád si ale můžeme domyslet, kde přesně malý Pepík vyrůstal a kde také bydlel Pašík a hlavně všem dobře známý kocour Mikeš. Ten černý kocourek, který rozbil Ševcovic babičce krajáč se smetanou a ze strachu z výprasku se vydal so světa. A vy se dnes můžete vydat na stejnou cestu jako kocour Mikeš. Po jeho stopách vás povede turistická stezka nazvaná Cesta kocoura Mikeše. Pro ještě větší zážitek z cesty si s sebou děti často berou Ladovu knihu.

V Ladových knihách najdeme často ilustrace zobrazující zříceninu hradu. Na tuto zříceninu se také můžete vydat, Lada kreslil zříceninu hradu Zlenice. Hrad stojí na soutoku řek Mnichovky a Sázavy. Za zmínku stojí fakt, že právě na hradě Zlenice napsal Ondřej starší z Dubé na přelomu 14. a 15. Století spis s názvem Výklad na právo zemské české. Jeho práce si dodnes cení právníci.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!