Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejmenší státečky na světě

Nejmenší zemičky nejsou větší než naše hlavní město Praha a počet obyvatel je mnohem menší, přesto má každý vlastní vlajku, hranice a některé jsou suverénními státními útvary.

Macao

Někdo mluví o tomto státečku jako o Las Vegas v čínské podobě. Pokud bychom hledali na mapě světa menší území, než je Macao, našli bychom čtyři samostatné státní útvary a deset závislých územních celků. Macao kdysi spadalo pod správu Portugalska, dnes je však již samostatný správní celek, má vlastní měnu i vládu. Zároveň patří mezi dvě nejsvobodnější místa Číny spolu s Hongkongem, ke kterému mají Číňané stejný vztah jako k Macau.

magazin.cz

 

Důvěru Číny si malý stát získal snadno. Stačí mu, že se o sebe dokáže postarat, aniž by od Číny potřeboval pomoc. Také Macao v minulosti lákalo námořníky a stalo se jakýmsi centrem zábavy a zakázaných her.

V Číně jsou totiž hazardní hry nelegální činností, což ovšem neplatí pro Macao. Sázet jezdí Číňané právě sem. Podle statistik je prý v Macau až čtyřikrát více hazardních stolů v kasinech než je v nemocnici lůžek. S hracími žetony zde tedy nebudete mít žádný problém, ovšem když se třeba zraníte, bude to horší.

 

Maledivy

K asijskému kontinetu patří i Maledivy – tento již dnes velmi malý stát se do budoucna může ještě zmenšit. V extrémním případě může dokonce úplně zmizet ze zemského povrchu z důvodu zvedající se hladiny moří, která mimo jiné ohrožuje i italské Benátky. A také Maledivy, oblíbený ráj turistů.

magazin.cz

 

Roku 2009 proběhla zvláštní akce, do které se zapojili i někteří ministři vlády na Maledivách. Ti se oblékli do neoprenu a vzali si potápěčské vybavení a vydali se pod mořskou hladinu. Chtěli na hrozbu zvedající se mořské hladiny takto upozornit celý svět. Zároveň měla tato akce upozornit na to, že je třeba snížit produkci skleníkových plynů. Byla by asi skutečně škoda, kdyby tento turistický ráj zmizel navždy pod hladinou moře.

 

Seychely

Seychely jsou stejně jako výše zmíněné Maledivy oblíbenou turistickou destinací. Málokdo ale ví, že se Seychelami můžeme spojit známého spisovatele jménem Ian Flemming. Tento autor románových předloh pro Jamese Bonda totiž pojmenoval svou literární postavu zloducha Miltona Kresta podle názvů toniku a piva, které popíjel právě na dovolené na Seychelách.

magazin.cz

 

O Seychelách můžete slyšet legendu o ukrytém pokladu nevyčíslitelné hodnoty. Ostrovy byly totiž v minulosti útočištěm pirátů. Nikdo však dosud drahocenný poklad nenašel. Přitom se tomu můžeme divit vzhledem k malému území Seychel. Žádný menší stát nenajdete v Africe a na světě zase menší hlavní město než je právě seychelská Victoria.

 

 

Nizozemské Antily

Několik částí Nizozemských Antil patří mezi nejmenší závislá území světa. Ty nejmenší z nich nemají ani své vlastní správní orgány. Tři ale ano. Jsou to Aruba, Bonaire a Curacao. Podle posledního ostrova se jmenuje likér, který se vyrábí z pomerančů a sušených slupek tropického plodu laraha.

magazin.cz

 

Aruba sice nemá svůj vlastní alkoholický nápoj, má však také co nabídnout. Patří například mezi nejoblíbenější turistické destinace.

 

Vatikán

Pokud mluvíme o nejmenších státech, neměli bychom zapomenout i na papežský stát Vatikán. Tento státní útvar kolem baziliky svatého Petra vznikl v roce 1926, kdy se dohodli papež Pius XIV., král Viktor Emanuel II. a předseda vlády Benito Mussolini. Kromě toho, že zde sídlí hlava církve, míří sem mnoho turistů za památkami.

 

magazin.cz

 

Přehled nejmenších suverénních států na světě

V tomto přehledu najdete nejmenší samostatné státy světa seřazené podle rozlohy. Nejsou zde uvedena závislá území, proto zde neuvidíte třeba Kokosové ostrovy nebo Macao.

1. Vatikán (0,44 km2)
2. Monako (2,02 km2)
3. Nauru (21 km2)
4. Tuvalu (26 km2)
5. San Marino (61 km2)
6. Lichtenštejnsko (160 km2)
7. Marshallovy ostrovy (181 km2)
8. St. Kitts a Nevis (200 km2)
9. Maledivy (261 km2)
10. Malta (316 km2)
11. Grenada (344 km2)

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1