Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pittsburgh / foto: Shutterstock

Výlet do města mostů

Slyšeli jste už někdy o městě mostů? Ne? Právě tak se přezdívá druhému největšímu městu v Pensylvánii v USA. Jedná se o Pittsburgh.

Pittsburgh se rozkládá v americkém státě Pensylvánie na ploše 151 kilometrů čtverečních, z toho tvoří zhruba 7,3 kilometrů čtverečních vodní plocha. Město obývá kolem 306 tisíc obyvatel. Pokud bychom k tomuto číslo však přidali ještě obyvatele z metropolitní části, byl by jejich počet asi dva miliony a čtyři sta tisíc.

magazin.cz

 

Nyní něco málo z historie města. K založení Pittsburghu došlo v roce 1758. Název pak město dostalo na počest významného britského státníka jménem William Pitt.

Významná obchodní a také finanční čtvrť je charakteristická svým trojúhelníkovým tvarem, kterému se zde říká Golden Triangle. Ten vytváří soutok řek Allegheny a Monongahela, jež se slévají v jednu, která dostala název Ohio. Místo, kde dochází k soutoku řek, se nazývá jako Point. A právě sem míří spousta lidí za klidem a procházkou. Najdeme zde i národní park s názvem Point, jehož rozloha činí 150 tisíc metrů čtverečních.

magazin.cz

 

Severovýchodním směrem od Golden Triangle bychom pak mohli najít oblast s názvem Oaklanda a Shadyside. Právě zde se nachází hned několik univerzit. Poblíž je pak také komplex známý pod jménem Carnegie Museum, který je tvořen celkem čtyřmi muzei. Tento areál byl založen dne 30. března 1979 zařazen do Národního registru historických míst. Stojí zde také veřejná knihovna nazvaná Carnegie Library. A ta má ve světě celkem devatenáct poboček. Její hlavní budova byla veřejnosti slavnostně otevřena roku 1895. Výstavba této knihovny (a řady dalších v zemi) byla zásluhou významného továrníka jménem Andrew Carnegie, po kterém dostala i své pojmenování, stejně jako celý komplex. V komplexu pak dále můžete najít hned několik vzdělávacích, kulturních či lékařských institucí.

magazin.cz

 

Ve městě Pittsburgh a jeho blízkém okolí bychom napočítali neuvěřitelných 446 mostů! Přímo v jádru města jich je hned čtyřicet. Ne náhodou je Pittsburgh známý také pod názvem „město mostů“. Zvláštností všech mostů je pak jejich charakteristické žluté zbarvení.

Pokud někdy uslyšíte o „ocelovém městě“, bude se jednat opět o Pittsburgh. Toto označená vzniklo ještě v době, kdy bylo město významným centrem ocelářství.

Když vyjedete z centra Pittsburghu k řece, naskytne se vám báječný pohled na celé město. To se pak i se všemi svými úchvatnými výškovými budovami (kterých je v Pittsburghu více než 150) zrcadlí ve vodní hladině. Zvlášť pěkná podívaná je pak na osvětlené město po setmění.

magazin.cz

 

V minulosti bylo město centrem ocelářského průmyslu. Dnes je Pittsburgh městem vyspělých technologií, několika výzkumných center, finančních a obchodních středisek či rozvinutého lékařství. Staré průmyslové oblasti jsou v současnosti nahrazeny novou zástavbou domů či obchodů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!