Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Domy z hororů: Nebáli byste se do nich vstoupit?

Domy, a vůbec lokality, kde se natáčely slavné horory, přitahují pozornost lidí. Stejně jako místa dávných (i nedávných) zločinů či tajemných událostí. A právě skutečné a děsivé příběhy byly často předlohou filmů a hlavně h

Zatímco se v životě chceme většinou nebezpečí a strachu vyhýbat, obojí vyhledáváme v děsivých filmech. Na televizních obrazovkách nám to zkrátka nevadí. Ale troufli byste si vstoupit třeba do domu z hororu?

 

Osvícení

Děsivý hotel můžete vidět ve filmu Osvícení (The Shining). Pokud se na tento horor podíváte před spaním, jistě vás navštíví děsivé noční můry. Za dveřmi vám bude opilý a šílený Jack Nicholson přeříkávat dětskou básničku. A pak přijde to nejhorší – do dveří se zasekne sekyra! Jste jenom krůček od smrti a… najednou se probudíte. Jaká úleva, že to byl jen sen!

Knižní předlohu k filmu Osvícení napsal jeden z nejpopulárnějších spisovatelů hororových románů a povídek Stephen King po zvláštním a zároveň děsivém zážitku ve Stanley Hotelu v Coloradu. Co se mu tam přihodilo? Spisovatel tvrdí, že jenom na chvilku odešel z pokoje, a když se vrátil, měl vybalené všechny věci z kufru. Nijak rozumně si to nedokázal vysvětlit, do jeho pokoje totiž nikdo nemohl vstoupit. Stephen King tak získal nápad pro duchařský román a hotel v knize přejmenoval na Overlook.

magazin.cz

 

Režisér Stanley Kubrick však k natáčení filmu v roce 1980 zvolil jiný hotel než ten, kde King zažil podivnou příhodu – většina exteriérů se odehrávala u hotelu Timberline Lodge, který bychom také našli ve státě Colorado. Do původního Stanley Hotelu ovšem v roce 1997 umístil režisér Mick Garris třídílnou televizní minisérii.

Hotel Timerline Lodge i Stanley Hotel vypadají ve filmu děsivě. Pokud se k nim vydáte, opravdu vás bude malinko děsit jejich rozlehlost a hlavně ponurost. Odvážnější se mohou ubytovat a v noci se podívat na film nebo na seriál.

 

3:15 zemřeš

V tomto hororu natočeném na motivy skutečné události spatříte půvabný až romantický domek v koloniálním stylu. Stavba stojí v Amityville (odtud také původní název filmu The Amityville Horror) a kdysi zde bylo brutálně zavražděno šest osob. Tragédii pak spisovatel Jay Anson zpracoval roku 1977 jako román.

Když majitelé domu v Amityville viděli, jaký úspěch film má, rozhodli se zabránit přívalu jeho fanoušků a turistů. Dům tedy přestavěli, aby nevypadal jako na filmových záběrech. Dokonce změnili i adresu. Slavnou Ocean Avenue byste v Amityville už nenašli. Místní lidé vám však i přesto dům ze slavného hororu rádi ukáží, moc dobře vědí, kde stojí.

magazin.cz

 

Pokud byste vstoupili dovnitř, možná byste se divili, jak moc je dům útulný. Ale i přes nové stavební úpravy se zde citlivé osoby údajně necítí dobře. Dávný zločin jakoby zde pořád visel ve vzduchu. Na podzim roku 1974 postřílel třiadvacetiletý Ronald DeFeo junior celou svou rodinu – otce, matku, oba bratry a obě sestry. Vrah šel pak na pár skleniček do blízkého baru, kde všem pověděl o smrti svých rodičů. Během soudního procesu neustále tvrdil, že se jednalo o sebeobranu a pomatení smyslů. Verdikt soudu však zněl jasně – šest po sobě jdoucích pětadvacetiletých trestů.

DeFeo byl odsouzen rychle a stejně tak byl i celý případ uzavřen. Zvláštní je ovšem třeba skutečnost, že strýc zastřeleného otce byl významným spolupracovníkem jedné z italských mafiánských rodin.

Do prázdného domu v Amityville se brzy po tragédii stěhovali jeho noví majitelé – pětičlenná rodina. V domě však vydrželi pouhých dvacet osm dní. Důvodem jejich odchodu prý byla celá řada nevysvětlitelných a děsivých událostí, které se během jejich pobytu v domě přihodily. Skutečná událost a literární dílo pak daly podnět ke vzniku filmového snímku.

 

Vymítač ďábla

V hororu Vymítač ďábla pozorujeme posedlou dívku. Inspirací k natočení filmu byl však ďáblem posedlý chlapec. Jmenoval se Robbie Mannheim. Jeho rodiče byli zoufalí. Syn se totiž nebavil jako ostatní děti, raději třeba vyvolával duchy. Z domu rodiny se také často ozývaly tajemné zvuky či kvílení. Další nevysvětlitelné události pak vedly rodiče k tomu, aby vyhledali vymítače ďábla.

Většina filmových záběrů se natáčela na adrese Prospect Street č. 3600, ve čtvrti Georgetown v hlavním městě Washingtonu. Dům není zase tak moc strašidelný, ovšem o schodech vedoucích z Prospect Street na M Street platí pravý opak. I za bílého dne působí ponurým dojmem a jistě si zde vybavíte záběry z filmu.

magazin.cz

 

S cestovkou za hrůzou a strachem

Pokud jste fanoušci amerických hororů, měli byste vyhledat cestovní kancelář v Los Angeles. S ní byste mohli navštívit místa ze slavných hororových snímků. Kromě toho budete součástí jednoho takového hororu. Zbytek už pracovníci cestovky tají. Jistě by vás tedy čekalo nějaké děsivé překvapení.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!