Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Uxmal / foto: Shutterstock

Uxmal: Památka na starou mayskou civilizaci

Uxmal – pozůstatek dávného mayského sídla – najdeme asi 60 kilometrů od hlavního města mexického Yucatánu Méridy jižním směrem v regionu s názvem Puuc.

Na Uxmal je pohlíženo jako na nejhezčí památku svého druhu, a to díky své výborné poloze v hornaté krajině a také díky zachovalosti mayské architektury. Název Uxmal má zřejmě svůj původ ve slově Oxmal, což v překladu znamená „postavený třikrát“. To tak trochu i odpovídá skutečnosti, město během své existence zažilo hned několik stavebních úprav. Podle výsledků bádání odborníků byl Uxmal přestavěn celkem pětkrát.

magazin.cz

 

Architektura celého Uxmalu odpovídá tzv. puuckému stylu. Stavby jsou tak charakteristické svými hladkými a nízkými zdmi a prvky propletených hadů. Ti mají v mnoha případech dvě hlavy, dále například masku boha deště Chaca či se podobají opeřeným nestvůrám s velkými zuby. Všechny stavby působí mohutným a vznešeným dojmem.

O historii této oblíbené a často navštěvované historické památky toho moc nevíme. Odhady hovoří o tom, že ve městě mohlo bydlet až 15 000 lidí. Mayové dobře věděli, že není jednoduché přežít v pusté přírodě, a proto vystavěli dokonalý systém rezervoárů a cisteren, kterým se v Mexiku říká chultunes.  Ten byl uvnitř zpevněn vápennou maltou, díky které se také lépe zachycovala voda v období sucha.

 

Většina odborníků se shoduje na tom, že Uxmal pochází z let 500 až 600 našeho letopočtu. Také měl být podle jejich názoru jedním z nejsilnějších měst na západním Yucatánu. Po jistou dobu prý byl spojen se sídlem Chichen Itzá a dominoval s ním celému severu mayské oblasti. Někdy kolem roku 1200 našeho letopočtu se vývoj Uxmalu náhle zastavil, což zřejmě souviselo s pádem Chichen Itzá.

Tehdy se také moc celého Yucatánu přesunula do města Mayapan, a tak klesal počet obyvatel Uxmalu. Asi v roce 900 našeho letopočtu už zde nežil takřka nikdo, a to také kvůli panujícímu suchu. V 16. století již byl Uxmal prokazatelně zcela prázdný.

magazin.cz

 

Dnešní podoba Uxmalu je výsledkem restauračních prací archeologů. I předtím však bylo město v relativně zachovalém stavu ve srovnání s ostatními pozůstatky mayské civilizace. Staří stavitelé si totiž dali s budováním města záležet, perfektně opracované kamenné kvádry zasadili do betonového jádra.

Asi nejzajímavější a nejvýraznější stavbou Uxmalu je Casa del Adivino, známá také jako Kouzelníkova či Skřítkova pyramida. Ta je vysoká 39 metrů a její základy mají oválný tvar. Stará legenda říká, že jejím stavitelem byl kouzelník nebo skřítek, který ji dokázal vybudovat za pouhou jednu noc.

Podle odborníků se se stavbou zmíněné pyramidy začalo někdy v 6. století našeho letopočtu. Stavěla se celkem v pěti fázích a v každé z nich byl vybudován nový chrám. Pyramida byla dokončena ve století desátém. Stěny Casa del Adivino byly původně červené s modrými, žlutými a černými detaily. Dnes po barvách již není ani stopy.

 

magazin.cz

 

Schodiště na západní stěně pyramidy je neobvykle strmé. Schody jsou vybudovány pod úhlem 60 stupňů. Po stranách tohoto schodiště pak uvidíte kamenné podobizny mayského boha deště Chaca. Také vchod do pyramidy znázorňuje tohoto boha.

Další pozoruhodnou stavbou Uxmalu je Palacio del Gobernador neboli Palác vládce. Jedná se o podlouhlou nízkou stavbu na jakési rozlehlé platformě. O tomto paláci se často mluví jako o nejkrásnějším objektu celého Uxmalu a vrcholu puuckého stylu. Má zdobené průčelí dlouhé 100 metrů. K Paláci vládce je připojena tzv. Velká pyramida, Gran Pyrámide. Ta je vysoká 32 metrů. Dnes ji můžete vidět částečně zrekonstruovatelnou.

magazin.cz

 

Kousek západním směrem od Casa del Adivino najdeme Cuadrángulá de las Monjas, tedy Dvůr jeptišek. Tento objekt je složen ze čtyř chrámů a je v něm celkem 74 místností. Podle odborníků měl Dvůr jeptišek plnit funkci vojenské akademie, královské školy či paláce. Ve výzdobě zde opět dominuje postava boha Chaca.

Pokud se do Uxmalu vydáte, jistě vás zaujmou i další stavby, jako je například Casa de las Tortugas (Želví dům), Casa de la Vieja (Dům stařeny) nebo El Palomar (Holubník).

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!