Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Cestování si můžete užít i v těhotenství

Těhotenství je pro každou ženu zlomovým a důležitým obdobím života. Ovšem těhotenství s sebou přináší i celou řadu rizik, se kterými jsou pak zase spojena určitá omezení.

Pokud je stav ženy dobrý, nemusí se o sebe a své dítě bát a klidně si může naplno užívat života. Pokud si chce těhotná žena například vyrazit na dovolenou, nic jí v tom nebrání. Stačí vše jenom dobře naplánovat a cestování si může užít i s miminkem v bříšku.

Ideální je dovolená pro těhotné ženy v období 4. až 7. měsíce těhotenství. Samozřejmě by se žena měla se svými plány podělit se svým gynekologem, který zváží, zda je pro ni cestování vůbec vhodné. V případě rizikového těhotenství je rozhodně lepší nic neriskovat a dovolenou raději odložit. Cestování rovněž není vhodné, pokud nastávající maminka trpí nevolnostmi či jinými zdravotními komplikacemi. Ke konci těhotenství se zase objevuje riziko předčasného porodu.

Cestu kolem světa si v těhotenství také neplánujte. Asi nejvhodnější je pro ženy v tomto období zůstat v Evropě, kde se vyhnou nepříjemným rizikům. Důležité jsou zejména výborné hygienické podmínky, dále pak na cestu po Evropě žena nepotřebuje žádné speciální očkování, které v těhotenství lékaři ani nedoporučují. Rovněž není pro nastávající maminky vhodný časový posun, který představuje pro tělo zátěž. Před cestou by nastávající maminky rozhodně neměly zapomenout na cestovní pojištění pro těhotné.

Pro těhotné ženy je velmi důležité pohodlí při cestování, ale zejména bezpečnost. Nejpohodlnější je asi cestování automobilem, kde se bude nastávající mamince dobře sedět a může si klidně natáhnout nohy a bude pro sebe mít dostatek prostoru. Také si může udělat přestávky tak často, jak jenom potřebuje. Při cestování by těhotná žena měl mít vždy doprovod.

Nejrychlejší variantu představuje cestování letadlem. Nejideálnější je let v druhém trimestru těhotenství, pokud to lékař dovolí, je to možné i dříve. V letadle mohou nastávající maminky cestovat pouze do 7. měsíce, dokdy je jí také poskytováno cestovní pojištění. V letadle bude mít těhotná žena také pohodlí.

Během cestování by se nastávající maminka měla cítit dobře a dopřát si pohodlí. Vhodné nejsou extrémní podmínky, včetně teplot a hygieny. A rozhodně se nevyplatí riskovat.

Cestování si můžete užít i v těhotenství

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!