Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak si nekazit dovolenou hádkami

Dovolená mnohdy nebývá tak idylická, jak jsme si ji představovali. Stačí přepracovanost, únava, stres a místo odpočinku se objeví hádky a stres. Jak tomu zabránit?

Tušíte, co je vůbec nejčastější příčinou rodinných hádek během dovolené? Podle psychologů hádky nejčastěji vyvolává špatné rozdělení kompetencí při organizování dovolené. Dále neshody vyvolává žárlivost, netolerance a stres. Na dovolené se také projeví rozdílné názory partnerů na výchovu dětí, působení stresu a odlišné představy o trávení času.

Hádkám na dovolené se však můžete vyhnout. Stačí jenom vše pečlivě naplánovat a věnovat se včas přípravám i samotné organizaci. Nastavte si jasná pravidla a vše půjde hladce.

Klíčovým bodem je plánování. Samozřejmě je nesmyslné a prakticky nemožné plánovat si podrobně každou minutu, ovšem základní rámec byste měli mít ujasněný. Co všechno na místě najdete? Co si nechcete nechat ujít a jaká konkrétní místa navštívíte? Zároveň svou představu a svůj plán dovolené prodiskutujte se všemi, kteří s vámi na dovolenou vyrážejí. V klidu se budete moci v případě odlišných představ domluvit na kompromisu, a vyhnete se tak pozdějším hádkám, které by vám kazily dovolenou.

Každý účastník si musí hlídat své věci, tedy i svá zavazadla. Nemyslete tedy za ostatní a ani jim nebalte kufry. Každý sám určitě nejlíp ví, co všechno na dovolenou potřebuje. Nepřebírejte ani zodpovědnost za ostatní.

Před samotnou dovolenou je zapotřebí rozdělit starosti mezi všechny účastníky. Kdo vymění peníze a bude se starat o finance? Kdo se postará o váš dům či byt v době vaší nepřítomnosti? Kdo se postará o váš dům či byt v době vaší nepřítomnosti? Kdo bude mít na starosti organizaci a plán dovolené? Odpovězte si na tyto všechny otázky ještě předtím, než vyrazíte na cestu.

Vaše finanční možnosti nejsou neomezené, a proto si stanovte rozpočet dovolené. S ním pak ostatní seznamte. Každý tak bude vědět, kolik vlastně může utratit. Rázem se vyhnete nepříjemným dohadům kvůli financím na dovolené.

Až konečně dorazíte na místo pobytu, nezapomínejte na to, že člověk si musí nejprve na nové prostředí zvyknout. Pokud cestujete daleko, vaše tělo rozhodí i jiné časové pásmo. Další problém nastává, když spolu s ostatními budete trávit prakticky veškerý svůj čas. To nemusí někomu zrovna vyhovovat. Všechno lze však řešit i bez zbytečných hádek.

Dobře zvažte, s kým na dovolenou vyrážíte. Pokud o člověku pochybujete, nebo nepatří zrovna mezi vaše oblíbence, raději s ním na dovolenou ani nejezděte. Vůbec byste si ji totiž neužili.

Jak si nekazit dovolenou hádkami

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!