Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pivo / foto: shutterstock

Nejlepší v pití? Češi to nejsou!

Češi jsou na své pijanství doslova hrdí, někteří dokonce tvrdí, že na ně v konzumaci tvrdého alkoholu, ale především piva nikdo nemá.

Jenže to není tak úplně pravda, na světě se najde vícero zemí, kde flaška naplněná smysl otupujícím mokem patří div ne k národním symbolům.

Ve statistikách sesbíraných za rok 2006 se sice držíme v popředí, když na jednoho obyvatele České republiky připadá neuvěřitelných 11,8 litru čistého alkoholu, ovšem na druhé straně roste jeho obliba u jiných alkoholových velmocí. Pojďme si na některé z nich posvítit.

Vodka bez piva jsou vyhozené peníze
Málokdo by do Austrálie řekl, že jde o společnost pijanů. Ve skutečnosti je tomu přesně tak. Důvodem je přitom minulost země. Nejmenší kontinent byl zprvu používán jako trestanecké kolonie Angličanů, přičemž lidé za hranou zákona neměli k pitkám daleko. Jednu dobu tu byl provizorním platidlem dokonce rum. Pití bylo regulérní společenskou činností. I kvůli tomu nyní Australané tak neradi pijí sami a vždy se shání po nějakém parťákovi, byť ho předtím nikdy v životě neviděli.

Vodka je ruské slovo asi tak jako tunelování české. A všichni víme, jak to dopadá, když ho Rusové začnou svým zvučným hlasem vyřvávat. Do největší země světa se nejezdí ochutnávat koktejly, ať už si v místních knajpách poručíte cokoliv, stejně nakonec skončíte u přetékající průhledné a zatraceně žhavé tekutiny. Co už se ví o poznání méně, to je ruská zvyklost míchat vodku s pivem. Zdejší přísloví dokonce zní: „Vodka bez piva jsou vyhozené peníze“.

Na ostrovech se pije o sto šest
Angličané na vás mohou na první pohled působit nudně a rozhodně byste do nich neřekli, že se jedná o národ milující večírky, na kterých míchají všelijaké sorty piva s whisky, vodkou, koktejly a vůbec vším, co na baru ještě zbývá. Není divu, že celá řada úrazů je v Anglii způsobena opilstvím a cirhóza jater tu patří k běžným zdravotním komplikacím.

Finům se ani trochu nelze divit, že po flašce sahají častěji než ostatní. Představte si jejich zimu, teploty se pohybují někde na mínus třiceti stupních a čtyřiadvacet hodin denně je tma. Proto se ani nedá podivovat nad rčením, že kdo z Finů nespáchá sebevraždu rovnou, ten se dříve či později upije. Podobně jako v Rusku tady holdují především vodce.

V Irsku má pivo podobnou, ne-li ještě větší tradici než v České republice. Ostatně „irské puby“ fungují všude na světě a všude se jejich škála netradičních piv těší velké oblibě. Češi se sice nad Guinessem a spol často pošklebují, ale jakmile urazí pár kousků, stěžovat si přestanou. Podle některých průzkumů jsou Irové vůbec největšími pijany na světě. Až do rána dokáží sedět v baru či hospodě a pak bez problémů vyrazit do práce.

Co na to říkáte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 210