Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Balkánské vodopády / foto: shutterstock

Cestujeme za nejkrásnějšími vodopády Balkánského poloostrova

Objevte místa turisticky méně frekventovaná a nechte se uchvátit jejich kouzlem i romantickou atmosférou.

Doba letní dovolené je již definitivně u konce, a tak pojďme zjistit, jaké skvosty nabízejí na podzim země na Balkánském poloostrově. Táhlá údolí, jeskynní systémy, hluboké kaňony i nespoutané hory - to vše je zde k vidění. A také vodopády. Ať již několik metrů dlouhé, kaskádovité, prudké či ležérně padající do hlubokých tůní, jistě nás uchvátí, pohltí a alespoň na několik chvil odtrhnou od reality. Které z nich musíte rozhodně navštívit při svém podzimním putování po balkánských zemích?

Srbsko - vodopády Tupavica

Jedním ze skrytých pokladů na srbském území je vodopád Tupavica. Nejkrásnější podívaná je na něj od pozdního jara do brzkého podzimu. Jakmile ale vodopád zamrzne, nabízí také adrenalinovou aktivitu pro odvážné návštěvníky. Lezení po ledovcových stěnách ledopádu totiž opravdu není pro každého.

Bosna a Herzegovina - vodopády Kravica

Nachází se na ponorné řece Trebižat nedaleko turisticky vyhledávaného města Mostar. Vodopád Kravica teče přes krasové a vápencové skalní útvary, padá dolů z výšky 25 metrů a pyšní se záviděníhodnou šířkou 120 metrů. Je to jedna z nejoblíbenějších turistických destinací v Bosně a Hercegovině, která přitahuje návštěvníky z celého světa malebnými scenériemi i úžasnými výhledy. Vodopád je nejlepší pozorovat zjara a na začátku léta, když je okolní příroda v tom největším rozkvětu.

Chorvatsko - vodopády Krka

Řeka Krka lemuje část okraje Balkánského poloostrova a nabízí nádherné výhledy na každém kroku v národním parku Krka. Se zatajeným dechem můžete obdivovat hned 3 řady vodopádů s dominantním největším vodopádem Skardinski Buk.

Černá Hora - Niagarské vodopády

Skutečně byly pojmenovány po svých slavnějších a známějších příbuzných ze Severní Ameriky. Černohorská Niagara se nachází nedaleko hlavního města Podgorice a je jedním z nejzajímavějších přírodních útvarů v této zemi. Samozřejmě je o dost menší, než původní americký kolos, zajisté vás však pohled na něj uchvátí. Nejlépe jej můžete pozorovat z nedaleké restaurace Niagara, kde si nenechte ujít příležitost ochutnat některý z tradičních černohorských pokrmů.

Bulharsko - vodopády Raysko Praskalo

Jedná se o největší vodopád, který se nachází na Balkánském poloostrově. V překladu "Nebeský vodopád" padá do údolí z úctyhodné výšky 124,5 metrů a najdete ho v rezervaci Džendema nedaleko vrcholu hory Botev. Je vyhledáván hlavně horolezci, kteří se snaží vrchol této hory zdolat.

Cestujeme za nejkrásnějšími vodopády Balkánského poloostrova

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!