Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Hit cestovatelů? Výlet k bouřící sopce

Havajský ostrov Big Island proslavený Národním vulkanickým parkem zažívá přímo nálet turistů. Chtějí zde obdivovat zblízka ohnivé erupce zdejší sopky jménem Kilauea, která v současné době prožívá své velké probuzení.

Lidé, kteří přilétají na největší ostrov Havaje, riskují blízkost vroucích explozí a jedovatých plynů, jen aby zblízka spatřili nevídanou atrakci. Zdejší návštěvnické centrum vítá denně téměř 9 000 turistů.

magazin.cz

"V posledních týdnech zažíváme probuzení sopky, jaké vůbec není obvyklé," říká Cindy Orlandová ze správy Vulkanického parku. "Tekoucí lávu tu můžete pozorovat zhruba 25 let, ale nedávno došlo k probuzení kráteru Halemaumau. Poprvé od roku 1924 opět vyvrhoval popel a sirné výpary. Lidi to samozřejmě přitahuje, chtějí vidět, jak vypadalo stvoření světa, i když to může být i nebezpečné."

Na vzdálenější části ostrova, která už není přímo součástí parku, mohou návštěvníci pozorovat, jak mohutný proud ohnivé lávy stéká přímo do moře, zahalený ohromným oblakem páry.

"Vybudovali jsme tam novou vyhlídku, která je velmi blízko této výjimečné podívané," říká paní Orlandová. "Je velmi oblíbená a denně ji navštíví deset tisíc turistů."

Jakmile by se ale změnil směr větru, provedou pracovníci parku, kteří drží neustále hlídky, evakuaci celého okolí. Sopečné plyny mohou být totiž životu nebezpečné, především pro lidi, kteří mají potíže s dýcháním. Zatím však vítr vane poslušně do moře a turisté s mírnou husí kůží mohou navštívit jediné místo na světě, kde stanou tváří v tvář živoucí sopce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 45