Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Na rande s Yetim a lochneskou

Čas od času proletí médii zpráva, že kdosi viděl sněžného muže či dokonce lochneskou příšeru. Co se za nimi vydat a zkusit je zahlédnout na vlastní oči. U Yetiho to ale není tak snadné...

Lidská fantazie nezná mezí, stejně jako touha zviditelnit se. Řada vědců proto považuje všechny možné teorie o sněžných mužích Yeti či příšeře z hlubin jezera Loch Ness za legendu, ovšem řada fotografií a svědectví je vcelku průkazných. A i někteří vědci „mimo záznam“ připouštějí existenci dosud neodhalených organismů. Zatím však nikdo nepotvrdil, ale ani nevyvrátil, že skutečně existují.

Yeti

magazin.cz
Legendy o sněžném muži se občas vyprávějí s podobným přídechem jako ty o našem Krakonošovi. Je ale pravdou, že Yeti ze všech mytických bytostí má pomyslně největší šanci na existenci. Má se vyskytovat na špičkách himalájských hor, kdesi na pomezí Nepálu a Tibetu.

Už proto ho není jednoduché hledat jako třeba „Lochnesku“. A výpovědi řady horolezců, kteří zrovna nemají ve stylu zbytečně se vychloubat, napovídají, že nějaký dosud neobjevený zvířecí druh, jakási sněžná opice, přeci jen může existovat. Nehledě na bohaté příběhy domorodců, kteří v Yetiho existenci bezmezně věří.

Bigfoot

magazin.cz
Podobnou debatu jako Yeti budí také jeho vzdálený příbuzný Bigfoot, nebo také Sasquatch. Toho řada svědků zahlédla na ostrovech severního Pacifiku, ale také v kanadské Britské Kolumbii.

Poměrně intenzivně se jím zabývá kryptozoologie a existují vcelku zasvěcené teorie, že se jedná o nesmírně vzácný druh dvounohého humanoida, respektive opičáka. Na první pohled prý připomíná přerostlou gorilu – ostatně měří až ke třem metrům. Tedy pokud se skutečně vyskytuje i jinde než ve fantaziích svědků a zfalšovaných fotografiích.

Příšera Loch Ness

magazin.cz
Skotské jezero Loch Ness je už po staletí opředeno legendou o podivném stvoření, které v něm žije. Nebylo by se čemu divit – každý národ má takové povídačky, nebýt řady svědků a dokonce fotografií, na nichž je skutečně cosi podivného vidět.

Jedním ze šťastlivců, již mohli pořídit záběr části příšery, je také renomovaný fyzik Dr. Robert Kenneth Wilson. Od roku 1934 se na jezeře střídá jedna expedice za druhou s nejrůznějšími výsledky. Některé přivezou další fotku, která však nemá zcela průkaznou hodnotu, jiné konstatují, že si s lidskou fantazií pohrávají maximálně optické klamy.

Obří krakatice

magazin.cz
Natočilo se už o nich nemálo filmů a zdá se, že skutečně existují v těch nejtemnějších hlubinách oceánů, kde se ostatně skrývá ještě spousta neodkrytých „pokladů“. Odhaduje se, že ty největší krakatice mohou mít několik desítek metrů. Zatím se však nikomu nepovedlo vyfotit takto velkou živou krakatici. Některé z nich ale v mrtvé podobě vyplavilo moře. A není to věru hezký pohled. Podivná stvoření se strašidelnými chapadly vypadají, jako by vypadly z levného hororu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 43