Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Letadlo / foto: sxc.hu

Top 10: nejlepší města na světě

Která světová města jsou těmi nejlepšími, kde se dá v současnosti žít? Na špičce jsou dvě švýcarská města Curych a Ženeva, třetí je kanadský Vancouver. Nic lepšího než tato tři města na světě není.

Dalšími městy v nejlepší desítce jsou podle průzkumu společnosti Mercer rakouská Vídeň, novozélandský Auckland a dvojice německých měst Düsseldorf a Frankfurt. Turisticky oblíbená města jako Paříž, Londýn či Madrid jsou ve druhé polovině padesátičlenného pelotonu, Praha se mezi padesátku vůbec nedostala.

 

Žebříček se sestavuje na základě porovnání 39 kritérií hodnotících kvalitu života v každém městě na základě politických, společenských, ekonomických a dalších faktorů, hodnotí se osobní bezpečnost, zdraví, vzdělání, doprava a ostatní veřejné služby.

 

Na druhé straně žebříčku, označující nejhorší místa pro život, jsou irácký Bagdád, súdánský Chartúm či Brazzaville v Kongu. Rozdíly mezi městy na špičce žebříčku a na jeho konci se každoročně prohlubují.

 

Mnoho měst z bývalého sovětského bloku je hodnoceno velmi nízko, pouze s výjimkou Prahy. Ta je v žebříčku na pětasedmdesáté pozici a řadu měst z východní i střední Evropy nechala za sebou.


Pořadí měst:

1. Curych (Švýcarsko)
2. Ženeva (Švýcarsko)
3. Vancouver (Kanada)
3. Vídeň (Rakousko)
5. Auckland (Nový Zéland)
5. Düsseldorf (Německo)
7. Frankfurt (Německo)
8. Mnichov (Německo)
9. Bern (Švýcarsko)
9. Sydney (Austrálie)
11. Kodaň (Dánsko)
12. Wellington (Nový Zéland)
13. Amsterodam (Holandsko)
14. Brusel (Belgie)
15. Toronto (Kanada)
...
75. Praha

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 83