Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mrtvé město u Černobylu - Pripjať / foto: Journal d´un Terrien

Tohle je peklo na Zemi! A není to Česko

Zatímco naprostá většina turistických brožur opěvuje hotové ráje na Zemi, která by za svůj život nikdo neměl minout, poněkud se zapomíná na opačný pól – pekla na Zemi.

Věřte nebo ne, stále jich je více než dostatek a některé jsou skutečně příšerné, ať už jde o znečištění, násilí či klima naprosto nevhodné k životu.

Takže až si příště budete stěžovat na špatné vybavení hotelu, nedostatečně rozsáhlé švédské stoly a vlažné moře, vzpomeňte si, že jste mohli dopadnout ještě mnohem hůře.

Bagdád

magazin.cz
Kdysi výspa lidské civilizace, centrum perské říše, se v posledních několika desetiletích proměnilo v jedno z nejhorších míst k životu.

Velmi ho zasáhla už válka v Perském zálivu, která proběhla počátkem devadesátých let, za vlády Saddáma Hussajna se také zrovna nedařilo a co si budeme povídat – americká invaze ke klidu také nepřispěla.

Výsledkem je strach na každém kroku. Strach z toho, kde a kdy vybuchne další bomba a zabije desítky lidí. Město je obrovské, má přes tři milióny obyvatel a na ulicích potkáváte vojenské hlídky, což k atmosféře klidu a pohody také nepřispívá.

Přestože se tu nachází řada krásných památek, cestovky sem zájezdy prakticky nepořádají. Tedy až na ty specializující se na nové odvětví turismu, spočívající v dopravování cestovatelů na nebezpečná msíta.

Port Moresby
Toto město vám možná příliš neříká, vězte však, že jde o hlavní město Papuy Nové Guiney. To je země, o které tuzemská média prakticky neinformují, to ale neznamená, že neexistuje.

Jenže ona existuje a v současnosti má obrovské problémy s epidemií AIDS a HIV. Ale to není vše. Nastala tu neuvěřitelná populační exploze, která sebou přinesla množství násilí, vraždami počínaje a znásilněními konče. Vláda ztrácí kontrolu a moci se chápou soupeřící gangy, jejichž průvodním jevem jsou přestřelky klidně i v centru města.

Linfen

magazin.cz
Čína je kromě dramatického ekonomického boomu známa také celou řadou obětí, které cestou za cílem ke statutu nové světové velmoci, přináší. Jednou z nich je obrovské znečištění pocházející z průmyslových zařízení. Linfen je přitom město, kde znečištění dosáhlo nejvyšší úrovně. Je obklopeno továrnami zpracovávajícími obrovské zásoby uhlí v okolí. Jde o strašlivě ponuré a nehostinné město, které dává výrazu peklo na Zemi nový rozměr.

Bujumbura
Metropoli Republiky Burundi sužují problémy zcela jiného rázu. Celá tato země je považována za jednu z nejchudších, pokud ne vůbec nejchudší zemi na světě. Navíc má velmi krvavou historii ve formě genocidy a vražd politických vůdců. Stále tu bojují vládní jednotky a rebelové.

Černobyl
Pokud jste nikdy neslyšeli o černobylské katastrofě, nejspíše jste posledních dvacet let žili v protiatomovém bunkru. Výbuch v roce 1986 udělal toto místo na řadu let naprosto neobyvatelným, někteří lidé tu ale kvůli vlastní chudobě museli zůstat a žít v zamořeném prostředí.

Není divu, že nádorová onemocnění tu patří k velmi častým problémům. Nukleární spad dnes už sice ohrožuje jen některá uzavřená místa, ale celá oblast působí takřka hororově – například městečko Pripjať, kde se v momentě výbuchu jakoby zastavil život. Je to jedno z nejznámějších měst duchů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 68