Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Newyorské ulice / foto: Lucie

Chlast a cigára v New Yorku

Pít v New Yorku alkohol z láhve schované v papírovém pytlíku? Tak na to rovnou zapomeňte, to se tady už nesmí. Existuje ale jiná finta. Jak to je ve Velkém jablku s chlastem a nikotinem na ulici?

New York je především zdravím kypící město. Obyvatelé tohoto velkoměsta žijí hodně zdravě, všichni jsou krásní, štíhlí, tlustého Američana tu jen tak neuvidíte. Pokud přeci jen, je to většinou turista. „Lidé jsou krásně oblečení a kultivovaní. New York je úplně jiný než zbytek Států,“ hlásila průzkumnice Lucie.

 

Skuteční domorodci místo přecpávání se provozují jogging, krmí se ovocem, popíjejí obyčejnou vodu a hlavně - nikdo nekouří. Platí tu zákazy jako u nás, kouřit se nesmí na zastávkách a v budovách, v hospodách a barech se většinou také nehulí, případně jen ve vyhrazených místnostech.

 

„Na ulicích skoro kuřáky není vidět. Když si zapálíte na ulici, necítíte se příliš komfortně, spíš jako společenský vyvrhel,“ uvádí Lucka.

 
Respektované uniformy

Stejně jako lidé, i ruka zákona je tady vzorná a s hodně dobrým vychováním. Policistů si tu lidé evidentně váží, rozhodně na ně nenasazují jako u nás. Je to i tím, že je vidíte prakticky na každém rohu, v lidech jejich uniforma vzbuzuje respekt.

 

“Policajti tu působí jako filmoví hrdinové, jsou spolehliví, na všechno se jich můžeš zeptat, s úsměvem ti odpoví. Tam u policie nejsou debilové, v Americe je to historicky vždycky tak, už kdysi si tu lidi sami ze své kapsy platili svého šerifa, takže si je pečlivě vybírali.“

magazin.cz

 

Newyorští policisté se mračí jen zřídka, ale i tuhle jejich tvář Lucie s přáteli poznali. Otestovali je, když zkusili na ulici pít alkohol ukrytý v papírovém sáčku, aby nepohoršovali kolemjdoucí. Jenže…

 
Polední mejdan

“Ve všech filmech vídáme, jak Newyorčani chodí po ulici a v papírovém pytlíku nesou schovanou flašku s alkoholem. Tak jsme to dělali taky tak. Přes den jsme si takhle dávali pivko. I když pít přes den, to tu místní asi hned tak nevidí. Když jsem si v poledne šla do jednoho fastfoodu koupit pivo, celá restaurace se popadala za břicho a koukala na mě, jestli jako zrovna rozjíždím nějaký velký mejdan nebo co. Nechápali, že má v poledne někdo chuť na pivo,“ vypráví Lucie.

 

Jednou zase ukryli do papírového pytlíku sedmičku výborného francouzského vína a popíjeli na břehu řeky v parku Greenwich Village.

 

„Najednou kolem nás jede elektromobil s policisty, zastavili a začal výslech. Co máte v tom sáčku? Víno? Ano. Je ta láhev otevřená? Řekli jsme, že little bit. To je rozesmálo. Ptali se, kdo pil a chtěli brát vzorky. Svedli jsme to na přítele Miloše, že pil jediný,“ směje se Lucie.

magazin.cz

 

Policisté poodešli a o něčem se radili. Pak přišli zpět a Milošovi řekli, že „you have a big problem“. Z papírového pytlíku se už pít nesmí. Jen v restauracích nebo doma.

 

Sepsali protokol a napařili pokutu. Měla být někde mezi 25 až 100 dolary, ale byl ochotný zaplatit ihned, tak mu dali nejnižší částku. „Zbylé víno odnesli přes celý park a hodili do odpadků.“

 
Nová finta

Newyorčané tak už našli úplně novou fintu, jak na ulici pít alkohol a nemít problém s policií. Můžete ji využít i vy, je zcela prostá. „Alkohol si prostě přelijete do kelímku od kafe, co má víčko. Kdyby se vás nějaký polda ptal, co v tom máte, řeknete prostě, že kafe. Oni to prý nikdy z toho kelímku neochutnávají. Poradili nám to přímo místní a už byl klid,“ radí Lucka.

 

Mnoho místních ale tenhle problém řeší prostě tak, že pije doma. Na ulici byste opilce nepotkali, ale v bytech jich jsou tisíce, tady se život řeší hodně na oko. Ale funguje to. Hlavně se zbavili vizitky, jakou si třeba o Praze udělá cizinec na Hlavním nádraží nebo na Národní třídě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 144