Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
500 pater nad Temží / foto: Shutterstock

8 unikátních světových mrakodrapů

Tohle je osmička nápadů světových architektů. Podívejte se na mrakodrapy, z nichž se vám zatočí hlava…

1. Osobní mrakodrap
magazin.cz

Mukesh Ambani je nejbohatší muž v Indii. Nejspíš aby to dokázal, rozhodl se postavit vlastní mrakodrap o 27 patrech, ovšem s tak vysokými stropy, že by se do něj normálně vešlo víc než dvakrát tolik pater, zhruba šedesát. Dům by se měl jmenovat Antilia podle mýtického ostrova někde v Atlantiku. Nikdo neví, zda skutečně existoval, ale to je Ambanimu asi jedno.

 

Ambani koupil pozemek pro mrakodrap před šesti lety a podle ambiciózního plánu by se mělo co nejdříve stavět. Šest pater je určeno pro parkoviště, v dalších podlažích pak budou zahrady, fitness, dvě patra pro milostná dostaveníčka, další patra budou sloužit Ambaniho hostům, čtyři patra jeho rodině atd., na střeše pak bude heliport.

 
2. 500 ekopater
magazin.cz

Další odvážný plán pochází z britského Londýna. Chtějí tam postavit 500patrový mrakodrap, který bude zároveň ekologický a napěchuje se do něj až 100 tisíc lidí (samozřejmě bez závratí a podobných fóbií). Ti budou mít k dispozici vlastní školy, nemocnice a obchody.

 

Zajímavostí projektu jsou obří díry v jeho plášti, v nichž bude vybudována veřejná zeleň, přichystány zahrady a zasazeny stromy.

 
3. Tančící věže
magazin.cz

A hned je tu další ambiciózní projekt. Tentokrát v klasické destinaci podobných architektonických vymožeností – v zámožných emirátech v Dubaji. Trojice zvlněných mrakodrapů by se měla jmenovat Tančící věže a měla by se stát novou dominantou města.

 
4. Čahoun z Kuvajtu
magazin.cz

V Perském zálivu se nyní už neválčí jako před lety, přesto tam zuří ostrá bitva. Bitva architektů. Tamní bohaté státy se předhánějí, kdo postaví vyšší barák. Zatím se radují v Dubaji, tamní Burj Dubaj by měla vyrůst až do výšky přes 800 metrů, jenže v Kuvajtu už mají plán na věž vysokou 1001 metr.

 

Bude se jmenovat Burj Mubarak Al-Kabir (pro Evropana poměrně nezapamatovatelné jméno), bude to šílené monstrum, bude to absolutně zbytečná investice ve výši 86 miliard amerických dolarů a bude se stavět zatraceně dlouho, až 25 let.

 
5. A zase zelenáč
magazin.cz

Ekologický přístup volí i v Dubaji, chtějí postavit mrakodrap s větrnými turbínami a slunečními panely, jmenovat by se měl Lighthouse.

 
6. Líbající se věže
magazin.cz

Nestačily vám tančící věže? Tady máte kus romantiky ze světa architektury – líbající se věže, Kiss Towers. Líbil by se vám takový mrakodrap?

 
7. Jako v termitišti
magazin.cz

Tohle je zase méně romantická myšlenka, mrakodrap inspirovaný termitištěm. Jeho základy by měly 1,5 kilometrů, střecha by byla ve výši tří kilometrů. Taková je Ultima Tower architekta Eugena Tsuie. Proč sáhl po termitišti? Prý je aerodynamické a odolává zemským otřesům.

 

Zatím prý takový barák nepotřebujeme, ale ta doba se údajně blíží. Jde tedy čistě o projekt budoucnosti. Ještě pár údajů. Lidské termitiště pojme přes milión lidí a jeho stavba by přišla na gigantických 150 miliard dolarů. Nezničí jej prý nic, vítr, voda, ani zemětřesení.

 
8. Ruská chlouba
magazin.cz

Nejen v Dubaji umějí chrastit měšci, dokážou to i Rusové. Tamní olejářská společnost Gazprom má velké plány, zamýšlí postavit nové sídlo, 400metrový Plamen Gazpromu. Budova ve tvaru ohnivého plamínku má ukázat, jak zdravé finance firma má. Majetek společnosti na burze je ve výši 250 miliard dolarů.

 

Plamen by měl stát na břehu řeky Něvy v Petrohradu, naproti slavné katedrále Petra a Pavla. Ve městě vyvolal plán velký rozruch, ve zmíněné oblasti je totiž zákaz budovat stavby vyšší než 48 metrů, jenže Gazprom má v zádech starostu i Vladimira Putina. A ten, jak známo, dokáže protlačit cokoliv.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 299