Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Joshuovy stromy v Mohavské poušti / foto: Shutterstock

Hadraplány v cíli, výprava se vrací

Všechny čtyři velorexy se dostaly do cíle, pokořily celou slavnou americkou silnici Route 66. Výprava se do republiky vrací dnes, hadráci však zůstaly za oceánem. Byl o ně zájem, dva z nich jsou prodány.

Středa 24. září

Ujeto 327 km, než se ale výprava dostala do posledního státu plánované cesty – Kalifornie, čekalo ji obtížné stoupání do sedla Sitgreaves Pass.

magazin.cz

 

„Za Tomášem se rozblikala světla policejního vozu, scéna jak z filmu a přichází šerif. Tomáš se drží volantu zuby nehty, neopouští vozidlo a klepe se strachem. Z šerifa se vyklubal dobrotivý strýček, který se ptá, kam vlastně jedem, jak se nám cestování po USA líbí a doklady jej rázem nezajímají. Jednoduše jen pomáhá a chrání. Na rozloučenou se s námi ochotně fotí a přeje nám šťastnou a bezpečnou cestu,“ líčí účastníci.

 

Během dne projeli čtyřicetistupňovým vedrem v poušti a ještě si stačili neplánovaně odskočit do Nevady, aby mohli na vlastní oči spatřit slavné Las Vegas. „Řeknu vám, že nevím, jestli je vůbec možno trefně popsat záplavu neónů, světel, kasín, obchodů apod. Na internetu jsme ten den četli, že USA je v ekonomické krizi. Las Vegas v tom případě nepatří do USA. Říká se, že kdo neviděl Las Vegas, neviděl Ameriku. Něco na tom zcela jistě bude.“

magazin.cz

 
Čtvrtek 25. září

Výprava zdolala dalších 358 km, projela přitom i horkou Mohavskou pouští. „Jsou tu skály a především typické stromy zvané Joshua Tree. Jsou to takové chlupaté útvary, a tam kde jich je více po hromadě, udělali Američané národní park.“

 
Pátek 26. září

Předposlední den cesty, ujeto 195 km. „V dlouhém táhlém stoupání do průsmyku Cajon Summit můj hadrák začal zvolna ztrácet výkon, až to najednou udělalo „dzink“ a motor se kousnul. Ještě že je zde široký odstavný pruh a vedle něj ještě mez. Už mě to fakt nebaví. Musím vyměnit celý karburátor,“ zavzpomínal Erda. Po čtyřiceti minutách vše vyměnil, zabalil a frčel dál.

magazin.cz

 

Za soumraku dorazila expedice do LA, respektive do prvních městeček, která tvoří aglomeraci Los Angeles. Projeli Fontanou, Bennetem, Uplandem, zakotvili v motelu v části Glendora.

 
Sobota 27. září

Velké finále. Ujeto zbývajících 120 km. V LA čekala spojka Bob Chudoba, se kterým se tříkolky vydávají do víru velkoměsta.

magazin.cz

 

„Cesta je docela časově náročná, jelikož již projíždíme jen městskou zástavbou a Američané těžce nezvládají systém zelené vlny na semaforech. Mnohdy je problém, aby čtyři hadráky projely křižovatkou na jednu zelenou,“ líčí Erda s Věrkou.

 

„Jedeme dále po Hollywood bulváru, kde je známé Čínské divadlo, kde hrají všechny předpremiéry filmů. Pak je tu Sunset bulvár, Beverly Hills, kde bydlela Pretty Woman, a Santa Monica, kde končí naše putování po Route 66.“

magazin.cz

 

Stejně jako všech pět členů výpravy trochu mrazí v zádech z blížícího se konce jejich cesty, i přírodou otřásla zima. Během chvilky se neuvěřitelně ochladilo.

 

„Ještě před pěti minutami bylo přes třicet stupňů a teď se klepeme zimou. Jdeme na pláž. Jsme tu, na pobřeží Pacifiku, dál už to vážně nejde. Smočili jsme nohy v Tichém oceánu. Jsme na konci,“ doplnili Erda a Věrka.

 
Neděle 28. září

Výprava pak musela umýt a vyčistit stroje, aby se blýskaly jako nové. V hospodě při party pak vyřešila další osudy hadráků. Výsledek? Dva v zámoří zůstávají, dva velorexy se s výpravou vracejí domů.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 27