Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Halloween: když strašení vynáší

Halloween je druhým komerčně nejúspěšnějším svátkem v Americe. Hned po Vánocích. Každoročně se na dekoraci a výbavě pro Halloween utratí v USA skoro 7 miliard dolarů.

"Koledu, koledu, nebo vám něco provedu!" Tohle byste dnes slyšeli od koledníků, kdybychom podobně jako v Americe nebo jiných anglicky mluvících zemích slavili Halloween. Svátek zvaný Halloween se slaví 31. října. Děti se převléknou do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu koledovat o sladkosti.

Původ u Keltů
Název Halloween vznikl z anglického spojení tří slov All-hallow-even, což znamená předvečer svátku všech svatých. Původ tohoto svátku bychom našli v pohanském keltském svátku Samhain.

Slavnosti byly tehdy více zaměřené na oslavy kolem žní. S různými druhy ovoce a zeleniny se třeba pro legraci věštilo, co koho čeká. Některé halloweenské hry přetrvaly dodnes.

Jablka plovoucí v lavoru, která musíme vyndat jen za pomoci úst, už známe, i řadu lidí, kteří si z pusy do pusy nebo pomocí brady musejí posílat jablka či pomeranče. Nebo závod v oloupání jablek s co nejdelší slupkou. No a nošení masek a strašení hrůzostrašnými vyprávěními známe z kdejakého amerického filmu, ve kterém se Haloween slaví.

magazin.cz

Co k Haloweenu neodmyslitelně patří? Dýně a svíčky, strašidelné kostýmy, černé kočky, sovy, oheň, barvy černá a oranžová. Pohani brali čarodějnictví jako něco normálního, ale křesťané v něm viděli zlo.

Proč se s tímto svátkem spojují zejména vyřezané dýně se svící uvnitř? V Irsku si lidé za okny podobně zapalovali světýlka třeba v tuřínech, co světýlko, to jedna zmizelá láska a ochrana proti zlým skřítkům. Mnoho Irů emigrovalo do Ameriky, ale tam tolik tuřínů nebylo, a tak namísto těchto plodin Irové začali používat právě dýně.

K Haloweenu neodmyslitelně patří hrůzu nahánějící kostýmy. Nosí je nejen děti, ale i dospělí, kteří se v nich často vyblbnou mnohem víc než jejich ratolesti. Lidé si nasazují barevné kontaktní čočky, běhají po ulicích s různými umělohmotnými zbraněmi.

Jaké kostýmy frčí tento rok? Hodně se prodává tvář Temného rytíře či jeho nepřítele Jokera. Taky letos letí maska Ramba, který se vrátil na plátna kin, ale můžete se převléct i za nejlepšího plavce světa Michaela Phelpse. Jak? Jednoduše, vezmete si na tělo neopren, na hlavu plovací čepičku a na oči brýle, na hruď zlatou medaili a všem bude hned jasné, čí masku jste si vybrali.

magazin.cz

Dřív letěli Spidermani, Supermani a jiní -mani, dnes už i skuteční lidé. Třeba politici, mezi nimi pak jasně vede aljašská guvernérka a republikánská kandidátka na viceprezidentku Spojených států Sarah Palin.

Proč? Z evropského pohledu proto, že její politická přesvědčení nahánějí husí kůži více než Jack Rozparovač nebo Zodiak. Palin má ve svém politickém programu 3G - Guns, God, Gay. Je pro zbraně, teorii stvoření ve školách (na Darwina zapomeňte) a proti homosexuálům. Panečku, to je maska, té by se o Haloweenu musel leknout snad každý. V kurzu jsou ale i Obama s McCainem.

Kdo nemá na pořádný realistický kostým, postačí mu vzít si na sebe něco hodně roztrhaného, pomalovat si tvář uhlím, rozcuchat si vlasy a tvářit se, že nemá domov ani žádné peníze.

Jenže o Haloweenu se chce každý blýsknout, takže i když nemá peníze, dokáže si zajímavý kostým vyrobit takříkajíc na koleni. Z papíru, krabic, barviček, hraček apod.

Za co byste šli vy, kdybyste mohli?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 175