Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žralok / foto: wiki

Skutečné Čelisti v Egyptě! Může za to Mossad?

Na oblíbené letovisko útočí žraloci.

Obvykle se říká, že útoky žraloků na lidi nastávají omylem a jsou zcela výjimečné. Ročně jim padne za oběť jen pár jednotlivců někde na Floridě či v Austrálii. Takže vlastně není důvod se znepokojovat.

Smrt žralokem
Jenže lidé dobře vědí, proč se žraloků bojí. Jejich útoky jsou totiž hrozivé a brutální, navíc přicházejí zcela nečekaně.

Když se navíc seběhne pár případů jako nyní v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch, řeší to celý svět a Egypt má obrovský problém, protože turisté masově ruší zájezdy.

Za posledních několik dní zaútočil žralok v Šarm aš-Šajchu celkem pětkrát. V jednom případě zemřela německá turistka. Dalším čtyřem turistům žralok potrhal končetiny, takže leží ve vážném stavu v nemocnici.

Odborníci jsou ve vysvětlování takového stavu poněkud bezradní. Nemají totiž srovnání, tedy snad až na slavný hollywoodský film Stevena Spielberga Čelisti. V Šarm aš-Šajchu totiž žralok naposledy útočil v roce 2004. Na začátku tohoto roku pak jednou žralok zabíjel v jiném egyptském letovisku Marsa Alam. Ale pět útoků za pár dní v podstatě na jednom místě?

Drsné útoky
„Najednou jsem se ocitla v krvavé vodě. Ten žralok vláčel a trhal tu nebohou ženu a já sotva dokázala udržet hlavu nad vodou, jak to bylo chaotické,“ vypověděla jedna britská turistka, která byla velice blízko incidentu, kdy žralok zabil zmíněnou Němku. „Stále křičela pomoc, pomoc. Nikdy jsem nezažila takovou hrůzu. Voda vířila, jako kdybych byla v pračce.“ Zkrátka scéna jako z Čelistí.

Ačkoliv přesný důvod útoků není znám, vědci přišli hned s několika teoriemi. Podle jedné z nich může za útoky žraloků uhynutý dobytek, který námořníci shodili z paluby do oceánu právě poblíž Šarm aš-Šajchu. Ten mohl přilákat žraloky a navíc je naučit požírat maso savců.

V úvahu připadají také důsledky špatně regulovaného rybolovu. Žralokům tak neustále ubývá potravy, kterou se pak mohou pokoušet nahrazovat jinak. To by mohl být do budoucna celosvětový problém, protože ryb ubývá globálně.

Může za to tajná služba
Asi s nejbizarnější teorií přišli egyptští vědci. Podle nich lidožravého žraloka či žraloky vysadila izraelská tajná služba Mossad. Izrael tak prý chce uškodit turistickému ruchu arabského státu.

Pravdou je, že cestovní ruch v Egyptě zřejmě dostane citelnou ránu. Lidé jsou na takové věci citliví, a přestože v celkových počtech turistů jde stále o ojedinělé případy, žraloci zkrátka děsí a lidé pojedou raději jinam. Podle dostupných informací mnoho z nich ruší zájezdy.

Egypt naopak vyzývá ke klidu. Dokonce oznámil, že údajné žraloky, kteří útočili, chytil. Později však vyšla najevo informace, že v jejich útrobách nebyly nalezeny lidské ostatky.

Egyptské Čelisti tak zřejmě ještě nekončí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 16