Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

10 nejbláznivějších fontán světa

Fontány – jsou ozdobou mnoha náměstí. Dnes vám představíme ty nejvtipnější....

Pozor, prší italská mana!

Tuto fontánu můžete vidět na náměstí Piazza Nettuno v italské Boloni. Neptun, kterému je tento architektonický skvost zasvěcen, je na samém vrcholku fontány. Mnohem zajímavější pohled ale poskytují sochy žen, které jsou na podstavci – třeba jako tato se štědrým dekoltem, ze kterého prýští voda.

magazin.cz

 

Vodní duch pana Swarovskiho

Co má tato fontána společného s výrobcem křišťálových šperků Swarovski? Překvapivě hodně. Stojí totiž v zahradách, které jsou součástí muzea Swarovski v rakouském Wattens. Sugestivní obličej této zelené fontány určitě jen tak nezapomenete.

magazin.cz

 

Ach, to je úleva!

Čůrající Jeanneke. To je název této fontány, která byla v roce 1987 stvořena sochařem Denisem-Adrienem Debouvrie. Ačkoliv se to nezdá, jde možná o malý feministický kousek, který vznikl jako narážka na fontánu čůrajícího chlapečka Manneken Pis, který je symbolem starého Bruselu. Půlmetrová socha holčičky je dnes mezi Belgičany nesmírně populární. To je možná důvod, proč ji místní radní úzkostlivě chrání od případných ctitelů či vandalů železnou mříží.

magazin.cz

 

Chce se mi z toho zvracet!

Nejnovější sochy Klause Webera je umístěna před londýnskou London's South Bank. Co má dokazovat? Asi to, že každý člověk má i svou temnou, odvrácenou stránku, se kterou se nerad chlubí. Fontána se jmenuje „The Big Giving“ a jde o jednu ze série soch. Voda u těchto soch vytéká nejen ústy, ale i ušima, očima a také podpažím. Bonus: Na výroby této „vodní oázy“ byly použity recyklované materiály, takže jde vlastně o ekologickou záležitost.

magazin.cz

 

Ocitněte se v „záplavě slov“...

Crown Fountain je ozdobou chicagského parku Milllenium. Jde o interaktivní dílko katalánského umělce Jaume Plensy a firmy Krueck and Sexton Architects. Tato pohledná „zásobárna vody“ byla veřejnosti představena v červenci 2004. Od té doby je nedílnou (a vyhledávanou) součástí Chicaga.

magazin.cz

 

To je ale piánko

Výrobce klavírů v americkém státě Atlanta  si na svém pozemku nechal vytvořit fontánku ve tvaru svého oblíbeného nástroje. Toto piánko nádherně hraje uklidňující „šplouchavé“ rytmy a jeho klávesami za hodinku protečekolem 7570 litrů vody...

magazin.cz

 

Australské vodní dílo

Tato fontánka může někomu – obzvláště teď – připomínat vodní vánoční stromek. Jde o Canberra Times Fountain vytvořenou umělcem Robertem Woodwardem. Narazíte na ni v Ainslie Avenue v australském městě Canberra. Tento „vodní skvost“ vznikl jako dar místního tisku (novin The Canberra Times), který ho věnoval jako pozornost čtenářům k 50. výročí svého založení. Fontánka byla instalována v roce 1979, je 5 metrů vysoká a vyrobená z trubek a průmyslové oceli.

magazin.cz

 

Voda, co vás drží nad vodou

Říkat o těchto umělých vodopádech, že jsou „fontánkou“ je opravdu velmi odvážné. Nicméně, jde megalomanskou záležitost – most Banpo v jihokorejském hlavním městě Soul, z jehož bočních stran prýští voda. Každopádně je to skvělá podívaná!

magazin.cz

 

Vír ve sklenici vody

Může se ve sklenici vody odehrávat drama? Fontána britského sochaře Williama Pye, dokazuje, že ano. Toto unikátní dílko je umístěno v Seaham Hall ve městečku Sunderland. Dílo je vytvořené ze silného skla, které umožňuje divákovi nahlédnout pod hladinu. Fontána má průsvitný obal, takže divák může nahlížet pod hladinu.

magazin.cz

 

Natoč si, kolik chceš!

Kdepak to není Photoshop! Tato fontána s motivem vodovodního kohoutku opravdu existuje, a to ve španělském Aqualandu. Pokud pátráte po tom, jak se do levitujícího kohoutku dostala voda, pak vězte, že zdroj je ukrytý právě pod pramenem.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!