Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Netradiční kostely: Pomodlete se na tanku nebo ve vlaku

Kostely, které se mnohdy vymykají představě o tom, jak by měl vypadat chrám boží.

Kostely jsou velmi často architektonickými skvosty. Po celá staletí obdivují lidé krásu monumentálních středověkých katedrál a dodnes žasneme nad umem barokních mistrů stavitelů.  Pojďme se podívat na ty nejoriginálnější církevní stavby.

Netradiční kostel, který však vlastně nikdy svou funkci neplnil, najdeme v nizozemském městě Enschede. Stavitelé své dílo zkonstruovali z pestrobarevných betonových bloků Legioblocks. Betonové kostky svým tvarem i pestrostí připomínají známé kostičky LEGO stavebnice. Pestrobarevný kostel je dílem nizozemských designérů jménem Michiel de Wit a Filip Junker, kteří pracují pro studio LOOS. Kostel připomínající dům z kostek LEGA měl být původně pouze dočasnou stavbou po dobu konání festivalu Grenswerk. Je to však architektonický unikát, a tak stojí ve městě Enschede dodnes. Kostelu se říká Abondantus Gigantus a nikdy se v něm nesloužily bohoslužby. V současné době je Abondantus Gigantus oblíbeným místem, kde se konají koncerty a jiné kulturní akce.

magazin.cz

 

Za unikátním kostelem bychom se mohli vydat také do Itálie, konkrétně do města Bergamo. Zde jsou k vidění základy chrámu, které tvoří živé zelené stromky a keře. Jistě znáte přírodní bludiště tvořená upravenými keři do požadovaných tvarů. Stavba kostela měla fungovat na stejném principu. Plány stavby na svahu hory Monte Area zhotovil Giuliano Mauri v roce 2001. Mauri už svůj projekt bohužel nerealizoval, v roce 2009 totiž zemřel. O rok později se už do základů kostela pustila řada italských neziskových organizací. Stavitelé zasadili „základy“, tedy stromy, které budou postupem času sílit a růst. Celý kostel nám tak vyroste sám přímo před očima. Kmeny stromů se stanou obvodovými zdmi a větve vytvoří střechu budovy.

magazin.cz

 

Newyorský umělec a provokatér Chris Kuksi je autorem dalšího zvláštního kostela, do kterého se však nikdo modlit nechodí. Stavba gotického chrámu na podvozku tanku je pouze umělcovou recesí, kterou nazval Churchtank. Svým dílem upozornil Chris Kuksi na nebezpečí náboženského fanatismu.

magazin.cz

 

V Rusku najdeme netradičních kostelů hned několik. Za těmi nejpovedenějšími bychom se museli vydat na Sibiř. Zde se totiž lidé chodí modlit do starých vlakových souprav. Dříve se dokonce podobné „svatyně“ pohybovaly po kolejích, dnes už stojí na jednom místě. Kostely vysloužilých vlaků mají jednu velikou výhodu – náklady na jejich výstavbu nejsou vysoké.

magazin.cz

 

Gruzínské hornické město Chiatura se může pochlubit také neobyčejným kostelem. Stavba je umístěna na 50 metrů vysokém skalním útvaru. Pokud byste chtěli do chrámu vstoupit, musíte nejdříve vyšplhat po žebříku zatlučeném přímo do skály. Kostel byl vybudován zhruba před  1200 lety. Dnes v něm bydlí a stará se o něj bratr Maxim, kterému prý jeho netradiční obydlí vyhovuje.

magazin.cz

 

Ukázkou moderní architektury je kostel v belgickém městě Haspengouw. Jeho autory jsou Pieterjan Gijs a Arnout Van Vaerenbergh, kteří se snažili, aby stavba měla průhledný vzhled. A to se jim také povedlo. Díky přesně stanovenému rozmístění železných desek, mezi nimiž jsou mezery, se nám kostel jeví jako průsvitný. V tomto kostele se mše neslouží, můžete však obdivovat jeho vzhled.

magazin.cz

 

Kostel s netradiční architekturou máme také v České republice. Stojí v Sedlci u Kutné hory a veškerý jeho interiér ve spodní části je vytvořen z lidských kostí. V kostnici Kostela všech svatých tak můžeme vidět kostěnou výzdobu nebo oltář sestavený rovněž z lidských ostatků. Podobu interiéru má na svědomí známý architekt Jan Blažej Santini-Aichel. Většina kostí v kostele patří obětem morové epidemie, která se Čechami prohnala počátkem 14. století.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!