Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sloní stádo / foto: shutterstock

Když jdou zvířata do války – 6 nečekaných zvířecích vojáků

Mysleli jste, že jedinými zvířaty aktivně využívanými v historických bitvách byli koně? Omyl, válečné vřavy se kdysi účastnili třeba i delfíni, kočky nebo včely.

Delfíni

Delfíni patří k nejchytřejším savcům. A není to tak dávno, kdy byli pro svou chytrost využiti pro vojenské účely. Během studené války je námořnictvo USA i Sovětského svazu cvičilo k tomu, aby pod vodou vyhledávali nepřátelské potápěče a miny.

Delfíni se dají snadno vycvičit k různým účelům
Delfíni se dají snadno vycvičit k různým účelům – Zdroj: Shutterstock.com

Sloni

Majestátní sloni vyvolávají respekt. Využil toho kupříkladu Hannibal, který během druhé punské války poslal proti nepřátelům celou jejich kavalerii. V průběhu historie byla tato zvířata v boji využita ještě několikrát, příliš se ale neosvědčila. Jednak lehce panikařila a obrátila se proti vlastním jednotkám, jednak byla až příliš snadno zranitelná.

Kočky

Je dobře známé, že pro Egypťany byly kočky posvátné. Ublížit jim znamenalo rozhněvat bohy a jejich život byl stavěn nad ten lidský. Když proto Peršané útočící na Egyptský přístav Pelusium kočky pochytali a vypustili je proti obráncům, Egypťané raději nechali město městem a utekli, aby je náhodou nezranili. Jedná se o první doklad psychologické války vůbec.

V Egyptě využili posvátnost koček
V Egyptě využili posvátnost koček – Zdroj: Shutterstock.com

Štíři

Když v roce 198 př. n. l. obléhali Římané město Hatra, čekalo na ně nepříjemné překvapení. Obyvatelé na ně začali házet nádoby plné jedovatých štírů. Zákeřná taktika nakonec donutila útočníky se stáhnout.

Krysy

Krysy se účastnily mnoha bitev a válek, byť neplánovaně coby nevítaní hosté přenášející nemoci a požírající cenný proviant. Až ve 21. století ale došlo k jejich cílenému využití. Zvířata byla vycvičena, aby hledala pozemní miny.

Včely

Včelí bodnutí je bolestivé a nepříjemné. A co teprve, když se do vás pustí celý rozzuřený roj. Starověcí Řekové a Římané včelí úly často katapultovali přes hradby obléhaných měst, aby hmyz páchal škody v řadách nepřátel. Během války ve Vietnamu zase partyzáni přemisťovali úly na stezky používané nepřátelskými hlídkami a plašili je, když se vojáci přibližovali.

 

Zdroje:

https://www.zahadyzivota.cz/clanky/zvirata-ktera-pomahala-v-bitvach/

https://www.livescience.com/60518-animals-used-in-warfare.html

Když jdou zvířata do války – 6 nečekaných zvířecích vojáků

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!