Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fáze menstruačního cyklu / foto: shutterstock

Menstruace ve středověku byla tabu. Jak vypadaly menstruační pomůcky?

Menstruace je zcela přirozený proces ženského těla. Dnes je k dispozici hned několik pomůcek, které ženě během tohoto období poskytnou alespoň částečné pohodlí. Dřív to ale rozhodně nebyla samozřejmost.

Ženy to v historii neměly vůbec jednoduché. A během menstruace už vůbec ne. Měsíční krvácení totiž bylo považované za něco nečistého a hříšného. Bolest a vytékající krev měla být trestem za Evin prvotní hřích. A tak se ho ženy snažily co nejlépe skrývat. Bohužel v době nedostatečné hygieny se často jednalo o hazard se zdravím.

Středověk nebyl ženám příliš nakloněn
Středověk nebyl ženám příliš nakloněn – Zdroj: Shutterstock.com

Kalhotky se nenosily

Velkým problémem bylo, že v době středověku neexistovalo spodní prádlo. Jeho nošení ostatně zavedla až Amelia Bloomer v polovině 19. století. Jakoukoliv menstruační pomůcku proto musela mít žena připevněnou k opasku nebo upevněnou šňůrkami. Většinou se jednalo o pruh látky, který ovšem bylo třeba velmi často měnit.

Objevovaly se ale také jakési vložky – dva sešité pruhy látky s otvorem, do kterého se vkládal rašeliník, který má jednak skvělé absorpční schopnosti, jednak působí antisepticky. Rašeliník i látky se ale používaly i jako dnešní tampony. Většinou se omotávaly kolem dřevěné větvičky, aby držely tvar. Bohatší ženy si mohly dovolit speciální košile s dlouhými cípy, které se zavazovaly mezi nohama.

Dámy se spoléhaly na přírodní prostředky
Dámy se spoléhaly na přírodní prostředky – Zdroj: Shutterstock.com

Některé ženy nepoužívaly nic

Některé ženy, zejména ty chudší, nicméně žádné pomůcky nepoužívaly a krev nechávaly volně stékat po nohách. To mělo samozřejmě svá úskalí, jelikož se věřilo, že krev vytékající z těla je škodlivá a může zničit úrodu nebo ostatním lidem způsobit nevolnost. Většinou se tedy menstruující ženy raději stáhly do ústraní.

Je třeba také podotknout, že menstruace ve středověku nebyla tak častá jako dnes. Cyklus ovlivňovala těžká práce a nedostatečná výživa, častá těhotenství, dlouhé kojení a dřívější nástup menopauzy. Když se ale dostavila, bylo nezbytné si s jejími projevy poradit.

 

Zdroje:

https://www.dotyk.cz/magazin/menstruace-ve-stredoveku-mech/

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/historie-damskych-vlozek.A131114_144339_zdravi_pet

https://www.dotyk.cz/magazin/menstruace-ve-stredoveku-30000121.html

Menstruace ve středověku byla tabu. Jak vypadaly menstruační pomůcky?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!