Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stará kniha / foto: shutterstock

Nejdražší knihy světa

Mnozí z nás jsou přesvědčeni, že v knihách je ukryto bohatství. Mnohdy jsou však samotná díla natolik vzácná, že jejich cena dosahuje astronomických výšin, a sběratelé jsou za ně tak ochotni platit i miliony eur.

The Bay Psalm – Žaltář ze zálivu

Vůbec první knihou vytištěnou na americkém kontinentu bylo tzv. Psaltérium ze zálivu (The Bay Psalm). Toto psaltérium – do češtiny mnohdy překládáno jako žaltář – bylo vytištěno v roce 1640 v Cambridge, v bývalé kolonii v zálivu Massachusetts, a to pouhých dvacet let po příjezdu Otců poutníků do Plymouthu. Nový žaltář se však od původní anglické verze lišil, Otcům poutníkům se totiž nezamlouval starý překlad z hebrejštiny. Jeden z původních jedenácti výtisků, jež se zachovaly, se v roce 2013 prodal za 13,4 milionů eur.

Evangeliář svatého Cuthberta

Jinou vzácnou náboženskou knihou je Evangeliář svatého Cuthberta, pojmenován po anglosaském mnichu a biskupovi žijícím v sedmém století. Latinsky psaný rukopis je datován do první poloviny osmého století a výjimečný je nejen neobvykle zachovalou zlacenou vazbou, ale i svými rozměry 138 x 92 mm. Jedná se o jeden z nejmenších anglosaských rukopisů v historii. V roce 2012 se kniha vydražila za 13,4 milionů eur.

Magna charta libertatum

Dodnes se dochovaly čtyři exempláře původní Velké listiny práv a svobod – jak bývá originální latinský název dokumentu Magna charta libertatum překládám –, jež omezila pravomoci panovníka a zároveň garantovala některá práva jeho poddaným.

I když se nejedná o knihu, nýbrž o právní dokument, jeho cena je vskutku vysoká. Nejznámější z původních exemplářů, uložený v anglickém Salisbury, samozřejmě není na prodej, avšak jiný zakoupil v roce 2007 miliardář David Rubenstein za 20,1 milionů eur.

Leicesterský kodex

Vůbec nejdražší knihou na světě bylo do loňského roku dílo Leonarda da Vinciho. Tzv. Leicesterský kodex – pojmenovaný po prvním majiteli Thomasi Cokeovi, hraběti z Leicesteru – je sbírkou hlavně vědeckých textů slavného renesančního malíře a myslitele.

Sedmdesátidvoustránkovou knihu o rozměrech 21,8 x 29,5 cm zakoupil od sběratele Armanda Hammera podnikatel Bill Gates v roce 1994, a to za neuvěřitelných 29 milionů eur. Kniha má však i uměleckou hodnotu, neboť nabízí jedinečný pohled do mysli renesančního muže nadaného v mnoha směrech.

Kniha Mormonova

Kniha Mormonova (Book of Mormon) je náboženská kniha, již společně s Biblí uznávají někteří křesťané – tzv. mormoni – jako součást Písma svatého. Kniha byla poprvé vydána v roce 1830 s oficiálním podtitulem Další svědectví o Ježíši Kristu. I když je tato publikace často terčem kritiky, mormonská Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů zakoupila v září 2017 jeden z původních rukopisů z devatenáctého století za v přepočtu 30,9 milionů eur.

Nejdražší knihy světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!