Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Historická známka s vánočním stromem / foto: shutterstock

Proč máme vánoční strom a pohled do jeho historie

Již za pár dní se v mnoha domácnostech rozsvítí nazdobený vánoční strom, který je již odpradávna považovaný za hlavní symbol vánočních svátků. Jaký je však původ tohoto vyšperkovaného fešáka?

Zdobení vánočního stromku je rozšířenou tradicí po celém světě, zejména pak v katolických zemích, kde lidé slaví narození Ježíše Krista. Při pohledu do minulosti však zjistíme, že se původně jednalo o typickou tradici pohanského lidu, kterou křesťanství přijalo za svou až o mnoho let později.

Zdobení stromu jako díkuvzdání bohům

Strom býval odjakživa důležitým symbolem pro většinu kultur. Představoval život a jeho zdobení mělo vyjadřovat poděkování bohu nebo bohům za uplynulé období a zároveň prosby za úrodný a plodný nadcházející rok. Tradice souvisela s pohanským svátkem zimního slunovratu, který předcházel oslavám dnešních Vánoc. Ne vždy se však stromy zdobily pouze v zimním období. Například ve starověkém Řecku bylo obvyklé zdobit strom i dvakrát ročně. Nejprve na jaře, kdy byli bohové požádáni, aby zajistili bohatou sklizeň, a podruhé na podzim, kdy nastal čas díků a vděčnosti za uplynulou sezónu. Místo jehličnatých stromů se takto zdobily olivovníky, na které se zavěšovaly girlandy a různé sezonní ovoce. Zdobení stromu se nejspíše rozšířilo ze starověké Byzancie do Německa, Ruska, Skandinávie i Velké Británie. Symbolem vánočního stromku se v těchto zemích místo vavřínů a olivovníků stala jedle, které zde přetrvala dodnes.

Význam vánočního stromku v křesťanství

Ve středověku přebírá zdobení vánočního stromku také křesťanství a jako jednu z mála pohanských tradic se ji nesnaží zničit, jen pozmění její podstatu k obrazu svému. A tak hlásá, že vánoční strom představuje symbol smíření mezi člověkem a Bohem, v jehož pozadí strojí bájný strom prvního hříchu Adama a Evy. V tomto období se také mění dekorativní prvky, začínají se používat papírové a skleněné ozdoby, sušené ovoce i bobule. V průběhu staletí se tato tradice stává nedílnou součástí evropské kultury. Například v Itálii to byla královna Margherita, která poprvé přinesla vánoční stromek do paláce v polovině devatenáctého století. Mimochodem jde o slavnou panovnici, podle které je pojmenována nejznámější italská pizza. V Británii to byl manžel královny Viktorie, Albert Sasko-Kobursko-Gothajský, který zavedl tento zvyk ve své zemi. Z Velké Británie došlo k rozšíření také do Spojených států, a právě zde se každým rokem v Rockefellerově Centru v New Yorku osvětluje jeden z nejpozoruhodnějších stromů na světě.

Proč máme vánoční strom a pohled do jeho historie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!