Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ryba zvaná Wanda / foto:

Vítězné DVD filmy roku 2007

Jsou filmy, které úplně minuly sály kin a narazit jste na ně mohli pouze v půjčovnách, kde mohly bez problémů uniknout vašemu orlímu zraku.

2. místo
Jiří Pavlovský: Ryba zvaná Wanda

magazin.cz
Starý flák, který ale teprve nedávno přišel na naše DVD, takže je nutné to oslavit a vytáhnout šampaňské. Černá komedie o skupině lupičů, kteří ukradnou diamanty za dvacet miliónů a ani je nenapadne, že by se o ně měli podělit, je postavena na úchylných postavách, šílených situacích a cynickém humoru. Aby ne, když je pod scénářem podepsaný John Cleese, jeden z tahounů kultovní skupiny Monty Python.

Máte tu osudovou ženu, která svádí chlapy jako na běžícím pásu, psychopatického Ottu, který čichá k botám a je přesvědčený, že je filozof, koktavého Kena, který miluje zvířata a má za úkol zabít penzistku... a uprostřed toho všeho nesmělého právníka Archieho Leeche, kterého se střídavě snaží někdo svést a zastrašit. Každý se snaží podrazit každého a do toho se mluví rusky, zabíjejí mopslíci, jedí syrové ryby, a přejíždějí lidi parním válcem. Prostě typická anglická komedie.

Štěpán Kopřiva: Podvodníci z New Jersey
V kino top tenu druhý díl, tady první, nemá smysl to zastírat: Kevin Smith je bůh. Jeho ultralevný (rozpočet byl pouhých 27 575 dolarů a byl kryt částečně z prodeje Smithovy comicsové sbírky a částečně z jeho kreditních karet) černobílý debut o dvou newjerseyských prodavačích, poflakujících se ve smysloživotním vakuu, je sice spíš sledem komediálních skečů a také vizualita není (a jak se

magazin.cz
později ukáže, ani nikdy nebude) silnou stránkou tohoto filmaře, ale to ale nic nemění na tom, že se jedná o jeden z nejdůležitějších nezávislých filmů devadesátých let - a že už jen samotná debata o tom, jestli v Návratu Jediho Luke Skywalker opravdu zabil stovky nezávislých řemeslníků na nedostavěné Hvězdě smrti, definitivně vstoupila do análů popkulury. A jak určitě sami víte, každý vstup do análu se počítá.


1. místo
Jiří Pavlovský: Podvodníci z New Jersey
Vulgární, popkulturní a neskutečně zábavný - to je první film Kevina Smithe. Děj skoro nulový, rozpočet miniaturní, obraz černobílý, ale dialogy úžasné. Dva prodavači v minimarketu trpí pod útoky zákazníků... respektive jeden trpí a druhý je naopak sadisticky šikanuje... balí holky, baví se o kravinách a vůbec se tak volně proklimbávají životem.

Kromě mrtvoly na záchodku a zjištění, že přítelkyně hlavního hrdiny přeblafla sedmatřicet penisů, se ve filmu v podstatě nic nestane, ale zato se stihne probrat skoro všechno. Od Hvězdných válek, přes stupiditu zákazníků až k pornu. A navíc se tu vůbec poprvé objevují dva legendární dealeři, Jay a Tichý Bob, kteří se od té doby zjevují v skoro každém Smithově filmu. Prostě parádní film, na který se dá dívat pořád dokola a vždycky vás rozesměje.

Štěpán Kopřiva: Zběsilý útěk

magazin.cz
Ne, tenhle film nedostal první místo kvůli tomu, že se natáčel v Praze (i když v některých záběrech je v pozadí moc hezky vidět Nuselák), ani proto, že tady Karel Roden hraje jednoho ze svých nejlepších ruských mafiánů (navíc posedlého Johnem Waynem). Dostal ho proto, že jde o natlakovanou, ostrou, adrenalinovou a hlavně absolutně nevypočitatelnou jízdu v morálním šeru, která využívá akční gangsterku a jeho klišé silně invenčním (a silně zábavným)způsobem.

Ve zdánlivě tuctové zápletce o jednom kompromitujícím revolveru to dvakrát naruby obrácené postavy řežou po komplikovaných, neodhadnutelně zakřivených drahách - a přesto celá tahle proklamativní tvrďárna nepůsobí jako samoúčelná žánrová exhibice, ale jako plnokrevný příběh z masa a kostí, který dýchá, funí, potí se, bublá a krvácí(to hlavně).


Trailer Podvodníci z New Jersey


Trailer Ryba zvaná Wanda


Trailer Zběsilý útěk

Na kolik filmů se týdně podíváte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 34