Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tomáš Žlůva: Trichamin / foto: Klub Julese Vernea

Deset kapek před každým masakrem

Možná jste o něm už slyšeli: jmenuje se Jiří Kulhánek a je to nejúspěšnější český spisovatel SF a hororu.

Jeho knihy jsou plné mrtvol, akce, mrtvol, černého humoru, mrtvol, přesně vykreslených charakterů i bezcharakterů a – překvapivě – mrtvol. Ta směs je perfektní, a tak se nelze divit, že její kuchař má nejen spoustu vyznavačů, ale i následovníků. Nejnověji do mozkomíšního moku šlápl Tomáš Žlůva.

Monstrum z továrny

magazin.cz
Trichamin (na obálce vtipně zacopyrightovaný) je jakási látka – droga, lék – kterou hlavní hrdina Saša Rustinov dopuje své výjimečně výkonné tělo sešité z lidské a mimozemské tkáně a prošpikované nějakými těmi technickými vynálezy.

Měl totiž chlapec smůlu – z ruského vojáka se stal ruským bezdomovcem a na promrzlé ruské ulici byl sebrán za účelem biologických experimentů. Jenže jeho únosci udělali zásadní chybu: dali mu superrychlé, supersilné a superodolné tělo, ale nesebrali mu paměť.

A tak Saša záhy udělá to, co generace hrdinů podobných příběhů před ním: nastoupí cestu pomsty. Ta je v Žlůvově podání náležitě rychlá a patřičně krvavá; postavy se brodí v krvi, vnitřnostech a odsekaných končetinách (to když do bojů Saši s policií, megakorporací navzájem a všech se všemi vpadnou jednotky korejského koncernu), hláškují, trpí a nejčastěji umírají. Na oddech není čas, na otázky rovněž ne, protože nepřátel je neskutečné množství a staré pořekadlo praví, že kdo se táže naposled, ten umírá první.

Zabíjení je zábava
Obdobné je to pochopitelně i s příběhem – není čas na zjišťování, odkud se vzali mimozemští šedáci či kdo s kým a proč, důležité je, že se všichni shodnou na tom, proti komu. (A tak trochu taky kde - navzájem se masakrující skupiny totiž doputují i do Prahy...)

Autor tenhle konflikt popisuje s přiměřeným nadhledem, spiklenecky přitom mrká na čtenáře, že zabíjení lidí je přece docela zábava. Ano, je. Sice poněkud opsaná, ale to neznamená, že byste si u ní nemohli oddychnout od všedního života, kde potížistu můžete maximálně tak seřvat na tři doby.

Tomáš Žlůva: Trichamin, Klub Julese Vernea, obálka: Jan Patrik Krásný, Praha  2007, 199 str., 195 Kč

Tak tedy: Znáte Jiřího Kulhánka?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 48