Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jumper / foto: Bontonfilm

Jumper: Tokio? Řím? New York? Skočte si…

Jen si to představte. Jednoho dne náhodou zjistíte, že se dokážete teleportovat na jakékoliv místo, které jste kdy viděli. Pyramidy? Nebo raději bankovní sejf? Žádný problém.

magazin.cz
Po Agentu bez minulosti či Mr. a Mrs. Smith láká režisér Doug Liman příznivce akčních scifáren na velkolepou podívanou odehrávající se snad ve všech koutech naší planety.

Štáb se pravděpodobně jako Jumper teleportovat neuměl, účty za jeho přesun budou tedy do nebes sahající cifrou a většinou celého rozpočtu. V takové chvíli nezbývá, než smutně konstatovat, co všechno kvalitního se za ty peníze dalo natočit…

Skokani versus paladini

Hayden Christensen v titulní roli dospívajícího Davida málem utone pod ledem zamrzlé řeky. Kdyby se ovšem najednou neocitl v knihovně. Zdá se, že jej příroda obdařila nanejvýše praktickou a intelektuální genetickou odchylkou, umožňující mu kdykoliv se přenést do této maloměstské pobočky mezi regály knih.

magazin.cz
Života se naštěstí dá užívat i jinde než ve stozích červené knihovny a David se naučí přenést takřka kamkoliv. Půjčí si pár dolarů (asi tři pytle zelených bankovek) v Národní bance, domlouvá si rande střídavě v Moskvě i Londýně a žije na vysoké noze.

Ale protože každý děj musí mít nějakou zápletku, objevuje se agent Cox (Samuel L. Jackson) z prastarého paladinského řádu, který prostorové skokany (jumpery) zabíjí. David velmi rychle zjišťuje, že není jediným vyvoleným a má co dělat, aby uchránil holou kůži nejen svou, ale i své vyvolené (Rachel Bilson).

Ani Star Wars, ani Matrix

magazin.cz
Možná jste zahlédli plakát propagující snímek Jumper. S upoutávkami na Matrix si příliš nezadá, samotný film mu však nesahá ani po podrážky bot. Podobně si Christensen od role v Hvězdných válkách, kde hrál Anakina Skywalkera, celkem pohoršil.

U filmů této kategorie stojí herecké výkony až na druhé příčce, základem má být originální a skvěle zpracovaný scénář, doplněný oslňujícími efekty. Leč u Jumpera se zdá, že někdo zapomněl po dokončení scénáře použít sešívačku a při prvním fouknutí větru se listy rozletěly, aby již nikdy nebyly sesbírány ve správném pořadí.

magazin.cz
Výsledkem je podivné leporelo výjevů, které se v normální děj promění jen na chvíli, aby vše utopilo nezdařeným koncem.

Pointu vám vyzradit nehodlám, leč věřte, konec filmu přichází právě ve chvíli, kdy očekáváte, že se konečně začne něco smysluplně temného dít. Že by zadělávka na další díl? V tom případě doporučuji ukamenovat scénáristy, či film promítat v rámci cyklu National Geographic. Zde bude zajisté slavit fenomenální úspěchy.

Jumper, režie: Doug Liman, scénář: David S. Foyer, Jim Uhls, hrají: Hayden Christensen, Jamie Bell, Samuel L. Jackson, Rachel Bilson...

Hodnocení: 5/10
V kinech od: 6. března 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 44